Svečanom akademijom obeležen Dan studenata u Kosovskoj Mitrovici

Svečana akademija povodom Dana studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održana je danas na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: Kontakt Plus

Svečani događaj započeo je himnom „Bože pravde“ i studentskom himnom „Gaudeamus Igitur“ u izvođenju muzička etno grupa Fakulteta umetnosti.

Prisutnima se, najpre, obratio rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Nebojša Arsić, koji je studentima čestitao njihov dan naglasivši da oni predstavljaju „ciglu u razvoju naše zemlje“.

„Ovaj dan slavimo u ne baš povoljnim okolnostima, ali to nas ne obeshrabruje, već nam samo daje podstrek da budemo jači, i da nastavljamo dalje što više da radimo, i da budemo što bolji. Za razliku od studenata u drugim krajevima, na drugim univerzitetima koji moraju samo da uče, da uživaju u životu, da se raduju životu, kao što i svaki mladi čovek treba da radi, vi ovde, pored svega toga imate i dodatnu obavezu. Da budete zajedno sa nama, da čuvamo naše Kosovo i Metohiju, i da damo doprinos da ono bude i dalje u sastavu Republike Srbije“, kazao je Arsić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Ivan Zaporožac, naveo je da je lokalna samouprava tu da pomogne i bude „stub“ koji će pomoći da studentski život bude mnogo bolji. Naglasio je da ovaj Univerzitet možda ima mnogo bolje uslove za studiranje, nego neki u centralnoj Srbiji i izrazio nadu da će zbog toga mladi širom Kosova i Metohije upisati fakultete ovde.

„Naš zadatak mora da bude zajednički – da budemo složni, da zajedno radimo na tome da predstavimo ovaj Univerzitet u onakvom svetlu kakav jeste, jer imamo čime da se dičimo i šta da predstavimo“, istakao je Zaporožac.

Predsednica Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS), Margareta Smiljanić istakla je da su studenti u centralnoj Srbiji najviše naučili od studenata na Kosovu.

„Iako najmanji univerzitet, vi ste ujedinili sve ostale univerzitete u Republici Srbiji i da nemamo to jedinstvo u SKONUS-u, među predstavnicima studenata, među mladim ljudima Republike Srbije, ne bismo ostvarili brojne aktivnosti i izborili se za brojne uslove studiranja, a jedna od najvažnijih stvari jeste to što su upravo studenti ovde, koji vas predstavljaju, da su uspeli da izbace Kosovo iz Evropske studentske unije“, kazala je Smiljanić.

Naglasila je i da se oni svakodnevno bore za bolji studentski standard i bolji nastavni proces i poželela studentima da ostvare one karijere koje žele.

Jovana Šmigić, student prorektor, dodala je da su im kolege širom Srbije uvek bili podrška u mnogim teškim situacijama.   

„Mi zajedno učimo neke mnogo važnije životne lekcije. To su lekcije o borbi i solidarnosti. Lekcije o ljudskosti i istrajnosti. I dok se držimo zajedno, naša borba, naš grad i naš Univerzitet će imati svetlu budućnost“, ocenila je Šmigić.

Lokalna samouprava i ovdašnji uspešni privrednici, u saradnji sa Studentskim parlamentom, nagradili su najbolje studente novčanim nagradama. Po 20.000 dinara dobili su najbolji studenti trećih godina, kao i završnih godina osnovnih akademskih studija.

Ujedno su dodeljene i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su, kako je obrazloženo, neprekidno bili uz studente i pomogli im da poboljšaju svoj položaj, ali i uslove studiranja.

Takođe, za postignute rezultate u takmičenjima u okviru univerzitetske sportske lige, najboljima su dodeljeni pehari.

Nagrada koja nosi ime tragično nastradalog radnika rektorata Univerziteta u Prištini, Ljubiše Đorđevića, uručena je najboljem strelcu u fudbalu, a ustanovljena je ove godine.

Akademiji su prisustvovali dekani i profesori fakulteta, predstavnici svih važnijih institucija sa područja Kosovske Mitrovice i brojni studenti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.