Optužnica protiv dva lica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Nova optužnica.
Image
Foto: Pexels

Specijalno tužilaštvo Kosova je u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini podiglo optužnicu protiv dvojice okrivljenih inicijala I.R. i D.D. radi suđenja u odsustvu, a u vezi sa slučajem silovanja tokom rata na Kosovu.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da su okrivljeni inicijala I.R. i D.D. kao „pripadnici policijskih snaga MUP-a Srbije, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpske vojske, policije i paravojnih snaga, nad civilnim albanskim stanovništvom na teritoriji opštine Priština, znajući za postojanje ovakvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršili seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti“.

Prema njihovim navodima „žrtva je zadobila teške telesne povrede, kao i trajnu psihičku traumu“.

Ovim radnjama optuženi su, navodno, izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ Jugoslavije (koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela), trenutno inkriminisano kao zločin protiv čovečnosti po čl. 143 stav 1 prema stavu 1.7 krivičnog zakona Kosova.

Specijalno tužilaštvo je predložilo nadležnom sudu da se suđenje održi u odsustvu jer su, prema njihovim zaključcima, „iscrpljeni svi pravni napori da se optuženi pronađu“.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.