Orban Vučiću na Paliću: Molim vas razmislite o oslobađanju pripadnika Kosovske policije

Predsednik Mađarske Viktor Orban kazao je da prati situaciju na severu Kosova i da je zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razmisli o tome da Beograd oslobodi uhapšene kosovske policajce.
Image
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„Pratimo događaje na Kosovu pažljivo i vidimo šta se radi Srbima. Ja te sa poštovanjem molim predsedniče, dragi Aleksandre, da dobro razmislite… Neprijatelji Srbije jedva čekaju da vam naude, mislim da bi bilo dobro da poslušate preporuku Mađarske i tu trojicu Albanaca vratite Kosovu. Mislim da bi Vam to pomoglo, zbog toga te molim da razmisliš o tome“, rekao je Orban na konferenciji za medije na Paliću.

Dodao je da smatra da je “neprihvatljivo od strane međunarodne zajednice da izbore na Kosovu uz učešće oko četiri odsto birača prihvati kao legalne”.

„Mi Mađari to vidimo i jasno nam je“, naveo je Orban.

Vučić je izjavio da nije znao da će Orban javno izaći sa molbom da Srbija pusti tri kosovska policajca, nedavno uhapšena u centralnoj Srbiji, navodeći da je to “posao nadležnih organa”.

„Viktor mi je sinoć rekao da je veliki pritisak prema Srbiji i da jedva čekaju da donesu mere protiv naše zemlje. Vama hvala na brizi dragi prijatelju i svaki vaš savet ili molbu sa najvećom pažnjom i ljubaznošću uzeću u razmatranje“, rekao je Vučić nakon sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske održanoj u Subotici.

Predsednik Srbije je kazao da uhapšeni policajci “jedu tortu i piju Koka-kolu”, dok Srbi na Kosovu “više ne mogu da trpe zulum, hapse ih stalno i jedina im je krivica što su živi”.

Vučić je naglasio da nikome ne govori “kakve su pretnje upućene Srbiji posle hapšenja trojice policajaca i šta je rečeno da će nam se desiti ako ne budu pušteni”.

Vučić: Neću otići u Brisel dok Priština ne oslobodi uhapšene Srbe

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je rekao da neće ići u Brisel dok Priština je ne oslobodi uhapšene Srbe, a albanski gradonačelnici i kosovski specijalci povuku sa severa Kosova.

„Onda možemo da razmišljamo o tome kako da se na najbrži način formira Zajednica srpskih opština“, dodao je.

Predsednik Srbije je naveo i da kosovski premijer Aljbin Kurti nijednog trenutka nije želeo da pokaže želju da razgovara, da je držao monologe, te da druge nije želeo ni da sasluša.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.