Osmani: Kosovo i SAD zajedno da pripreme nacrt statuta ZSO

Priština treba zajedno sa Vašingtonom da pripremi nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kazala je kosovska predsednica Vjosa Osmani.
Image
Foto: Driton Paçarada/Koha

Osmanijeva je rekla za RTK da Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, koji su Beograd i Priština postigli ranije ove godine – nije “savršen” za Kosovo, već međunarodna obaveza.

Istakla je da i dalje postoje nedoumice o tome kako se neki delovi tog sporazuma mogu primeniti u praksi.

Govorila je i o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Treba da sednemo sa SAD, da pripremimo naš nacrt ZSO. Mislim da je rešenje da američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu predstavimo naš nacrt koji je u skladu sa Ustavom Kosova i pismom bivše šefice diplomatije EU Federike Mogerini koje garantuje da neće biti izvršnih ovlašćenja za ZSO, kao i u skladu sa stavom izaslanika Vašingtona za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će takvo telo biti bez izvršnih ovlašćenja“, navela je Osmanijeva.

Nakon oružanog sukoba u Banjskoj kada su ubijeni kosovski policajac i najmanje trojica Srba, Osmanijeva očekuje da će taj događaj uticati na proces dijaloga u Briselu.

Pojedini prištinski zvaničnici su sa sukobom u Banjskoj povezali potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, a Osmanijeva je najavila donošenje institucionalnih odluka protiv te političke partije.

Naglasila je da iza incidenta u Banjskoj stoji zvanični Beograd “čija je namera da destabilizuje Kosovo i čitav region”.

„Prošlo je dosta vremena otkad sam na Kosovu i van njega govorila o opasnosti koju predstavljaju ove grupe, koje već dugo obučava srpska vojska. Uglavnom se radi o strukturama paravojne prirode, koje su teško naoružane i spremne za borbu, a već duže vreme ilegalno dovoze oružje na sever, što je kulminiralo napadom od pre nekoliko dana, a koji je svojim profesionalizmom sprečila Kosovska policija“, kazala je Osmanijeva.

Zahvalila je Kosovskoj policiji na “zaštiti suvereniteta Kosova i svih građana bez obzira na etničku pripadnost od ovih kriminalnih grupa”.

Prema njenim rečima, važno je da sve bezbednosne institucije neumorno rade na sprečavanju ovakvih napada u budućnosti.

„Imperativ je da imamo i stalnu koordinaciju sa našim saveznicima koji su garanti mira i bezbednosti na Kosovu i šire. To znači da u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazimo, moramo biti jedinstveni bez obzira na politička opredeljenja, kako bi se zajedničkim delovanjem suprotstavili ovakvim postupcima Srbije“, poručila je kosovska predsednica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.