Osmani: Kosovo prirodni partner Ukrajine, vreme je da donese odluku o priznanju

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo prirodni partner Ukrajine i da je sada vreme da Ukrajina donese "smele odluke" za uspostavljanje "međudržavnih odnosa".
Image
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Govoreći na ceremoniji povodom 32 godine od nezavisnosti Ukrajine, koju su organizovale ambasade na Kosovu, Vjosa Osmani je izjavila da je Kosovo bilo i da će ostati „snažan pristalica slobode, suvereniteta i prava Ukrajine, protiv agresivnog i genocidnog suseda“.

„Očekujemo da će Ukrajina uzvratiti podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi i prirodnom savezniku u ovom regionu. Rat je zbližio naše narode i sada je vreme za hrabre odluke da se uspostave i naši odnosi“, rekla je Osmani.

Ona je rekla da ruski narativ, koji slučaj Kosova uzima kao primer za opravdanje rata u Ukrajini, „treba da odbace svi i da niko ne sme da upadne u ovu Putinovu zamku“.

Ukrajina i dalje ne priznaje nezvisnost Kosova.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode pozdravio je podršku Kosova Ukrajini.

„Ova podrška prevazilazi reči. To nije vidljivo samo isticanjem ukrajinskih zastava u gradovima Kosova i u našim objektima, već i kao podršku Vlade, zajedno sa našim inicijativama. Mi svi volimo mir i nastavljamo da pritiskamo Putina da zaustavi rat. Ukrajina će biti suverena bez ikakvih uslova“, rekao je Rode, pozdravljajući smeštaj ukrajinskih novinara u Prištini.

Prva ukrajinska novinarka koja se sklonila na Kosovo, Ljudmila Makej, u svom govoru je zahvalila Kosovu, dok je Prištinu nazvala svojom drugom kućom.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.