Osmani, Kurti: NATO zaustavio genocid na Kosovu, večno zahvalni; Rama podseća na svađu sa saveznicima

Na Kosovu Albanci i kosovske vlasti danas obeležavaju „dan oslobođenja“ – ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999, nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje SRJ.
Image
Foto: Facebook/Vjosa Osmani

„NATO, NATO, reči su koje su zauzele srca hiljada građana Kosova 12. juna 1999. godine, danas poznatog kao Dan oslobođenja Kosova. Čak su i neobični trenuci delovali obično tog dana, kao kada građanin ljubi noge NATO mirovnjaku. Čak i one kada su NATO trupe prvi put probale čaj u šoljicama sa crvenim tačkama“, piše danas Koha Ditore.

Podsećaju na tadašnje izjave vojnika NATO-a o „gostoprimstvu sa cvećem i hranom“, uz naznaku da se „građani i dalje drže emociju oslobođenja“.

„Danas u nezavisnoj zemlji 24 godine nakon oslobođenja, NATO nastavlja da ostaje na Kosovu, iako sa smanjenim brojem trupa. Nedavno su povređeni u severnim opštinama. Nema sumnje da za građane svaki vojnik NATO-a, a posebno američki, britanski i nemački, ostaje najzaslužniji za održavanje mira na Kosovu“, piše Koha.

Ovog jutra najviši kosovski zvaničnici – kosovska predsednica i premijer, kao i ranijih godina, odali su počast Ibrahimu Rugovi i aktivisti Ademu Demaćiju, a potom posetili i kompleks posvećen Ademu Jašariju u Prekazu i spomen-obeležje palim borcima NATO-a tokom služenja na Kosovu.

„Njihovom hrabrošću i nepokolebljivom odlučnošću utrli su put slobodi i našoj zemlji! Zauvek zahvalni vizionarima, herojima i saveznicima naše slobode!“, poručila je u kratkoj poruci na Fejsbuku kosovska predsednica Vjosa Osmani uz fotografije sa Rugovinog groba, spomenika vojnicima NATO-a i iz Prekaza.

„Danas obeležavamo jedan od najvažnijih dana za naš narod, jedan od dana kada je naša zemlja oslobođena, nakon rata koji je rezultirao genocidom nad nevinim narodom. Ujutru smo odali počast vizionarima naše države, odali smo počast onima koji su postavili temelje države, ovde smo odali počast onima koji su dali pečat našoj državi. Zauvek smo zahvalni i ponavljamo svima koji su dali sve za našu slobodu, večnu zahvalnost prijateljima koji slobodu, demokratiju čine stvarnošću i svi građani uživaju u njoj“, prenose kosovski mediji njenu izjavu u Prištini ispred spomenika koji je NATO podigao svojim vojnicima.

Spominjanje genocida nezaobilazno je i kod kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Nema sumnje da je „vojna intervencija NATO-a zaustavila genocid Srbije nad narodom Kosova“.

„Posle oslobođenja dolazi mir, danas obeležavamo i 24. godišnjicu oslobođenja Kosova i uspostavljanja mira u našoj zemlji, odnosno 12. jun. Zajedno sa predsednikom Republike i predsednikom Skupštine, sećali smo se polaganjem svežeg cveća i odavanjem počasti Rugovinoj humanosti, Demaćijevoj otpornosti, Jašarijevoj žrtvi i ovde – doprinosu NATO-a. Klanjamo se pred svim herojima i mučenicima naroda i svima onima koji su dali svoje živote za slobodu naroda i oslobođenje Kosova. Vojna intervencija NATO-a zaustavila je genocid Srbije nad našim narodom, mi smo uvek i zauvek zahvalni“, prenosi EO Kurtijeve reči.

Inače, za sada izostaju duže poruke i Osmanijeve, i Konjufce i Kurtija, koji to obično dele na svojim mrežama.

Ali zato je albanski premijer već sa svojim pratiocima podelio znatno dužu objavu. On je inače ovih dana došao pod talas teških kritika na Kosovu zato što je francuskom predsedniku i nemačkom kancelaru podneo svoj predlog statuta Zajednice, čiji su autori zapravo međunarodni eksperti i što je pozdravljeno unutar same EU.

„Kao i danas i pre skoro četvrt veka, ulazak NATO-a na Kosovo podseća sve da bez strateških saveznika Albanaca, dobrih prijatelja u najgorim danima, ne bi bilo ni Republike Kosovo, ni slobode demokratije za Albance na Kosovu! Bog blagoslovio naše saveznike!“, poručio je sada Rama.

On ipak dodaje da je danas „dan za duboko razmišljanje i izvlačenje Kosova iz ćorsokaka“.

„U koji ga je dovela apsurdna svađa sa saveznicima! Kosovo definitivno mora izaći iz ćorsokaka dijalogom, a ne policijom, konkretnim idejama, a ne propagandom, dobrim prijateljima, a ne maltretiranjem prijatelja! Zato je ovo dan za duboko razmišljanje i izlazak Kosova iz ćorsokaka u koji ju je dovela apsurdna svađa sa našim saveznicima! Kosovo mora izaći kroz dijalog, a ne sa policijom, konkretnim idejama, a ne propagandom, sa dobrim prijateljima, ne uz maltretiranje prijatelja! Oni koji vređaju i optužuju, a da uopšte ne znaju šta sadrži nacrt Statuta Udruženja, plaše se samo jednog: da ne izgube neprijatelja koji im stvara egzistencijalni uslov da pričaju i ponašaju se kao da su u rovovima, ali je rat završen 1999. i neprijatelj je poražen!“

Na današnji dan, pre 23 godine, ušle su prve NATO trupe na tadašnju teritoriju Savezne Republike Jugoslavije. Ulasku trupa kojima je mandat dat na osnovu Rezolucije 1244, prethodilo je potpisivanje vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, tri dana ranije, koji je označio kraj NATO bombardovanja SRJ.

Sporazum je usledio nakon 11 nedelja bombardovanja i pet dana pregovora.

Srbi se ovog dana sećaju kao dana povlačenja srpskih snaga koje je pratilo i oko dve trećine srpskog stanovništva, najviše iz Metohije i intenziviranja etnički motivisanih zločina protiv stanovništva koje je ostalo. Većina se nije više vratila u svoje kuće.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.