Osmani: Pre 25 godina počela „velika nada“ za Kosovo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, opisala je 24. mart 1999. kao dan „velike nade“ za Kosovo, podsetivši na početak NATO-ovog bombardovanja policijskih i vojnih ciljeva u bivšoj ...
Image
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, opisala je 24. mart 1999. kao dan „velike nade“ za Kosovo, podsetivši na početak NATO-ovog bombardovanja policijskih i vojnih ciljeva u bivšoj Jugoslaviji, piše RSE.

„Dvadeset četvrti mart je zaista bio dan velike nade, jer su se po prvi put savezi demokratskog sveta okupili kako bi sprečili istrebljenje naroda Kosova od strane tadašnjeg genocidnog režima Miloševića, i zajedno s mnogim drugim partnerskim državama, uspeli smo Kosovo konačno učiniti slobodnim“ – rekla je Osmani, nakon što se poklonila spomeniku palim NATO-ovim vojnicima za „slobodu Kosova“ na Trgu Majke Tereze u Prištini.

Događaju su prisustvovali i ambasadori zapadnih zemalja na Kosovu.

„Ovaj dan velike nade pretvorio se u nepokolebljivo partnerstvo između Kosova i demokratskog svijeta, savezništva koja traju i danas“, ocenila je Osmani.

Ona se zahvalila svakom NATO-ovom vojniku koji je, kako je navela, reskirao svoje živote „kako bi spasio naše“.

„Želim zahvaliti svim čelnicima demokratskog sveta koji nisu zatvorili oči pred patnjom naroda Kosova, nego su nam priskočili u pomoć, a stoje uz nas i danas, sve dok radimo zajedno kako bi današnje Kosovo bilo Kosovo koje će naterati ne samo građane, već i svoje prijatelje da se pohvale uspesima u razvoju demokratije“.

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.