Osmani u UN tražila izručenje odgovornih za Banjsku: Srbija htela da anektira sever Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani optužila je Srbiju za finansijsku i političku podršku, obuku i naoružanje „terorističke i paramilitarne grupe“, koja je 24. septembra napala Kosovo i ...
Image
Foto: Ekonomija onlajn

Kosovska predsednica Vjosa Osmani optužila je Srbiju za finansijsku i političku podršku, obuku i naoružanje „terorističke i paramilitarne grupe“, koja je 24. septembra napala Kosovo i pokušala da izvrši „aneksiju severa u stilu Krima“, zbog čega je zatražila izručenje odgovornih za taj napad.

„Srbija je očekivala aneksiju severa Kosova u stilu Krima, ali su je iznenadili odlučnost i profesionalnost kosovske policije“, rekla je Osmani na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ona je navela tvrdnje da „terorističke grupe Civilna zaštita i Severna brigada“ dobijaju finanijsku podršku Srbije, na Pasuljanskim livadama su obučavani, a naoružanje zaplenjeno samo tog dana dovoljno je za 400 ljudi i „može se proizvesti samo u srpskim fabrikama“.

Osmani je naglasila i da je Milan Radoičić, koji je priznao učešće u sukobu u Banjskoj, najbliži saradnik i saveznik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i slobodno se šeta Srbijom.

„Srbija vidi nasilje kao rešenje za sve“, rekla je Osmani, koja je kritikovala Beograd, jer je proglasio dan žalosti zbog trojice Srba koji su poginuli u sukobu u Banjskoj.

„Suvereno i slobodno Kosovo je najveći uspeh i svedočanstvo šta demokratije mogu da učine protiv autokratskih i genocidnih režima“, istakla je ona.

Osmani je ocenila da se posle 24. septembra sve promenilo, a sve je ostalo isto – „Kosovo je predano zaštiti suvereniteta, vladavine prava i demokratije, dok Srbija nastavlja da destabilizuje region“.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi što više teritorije“, navela je Osmani i istakla da pravdanja Beograda za napad u Banjskoj kao posledicu pritiska i terora nije tačno, „već taj događaj odslikava refleksiju srpskog apetita za nestabilnošću i teritorijom“. Osmani je ocenila da je „Kosovo dom svih manjinskih naroda“ kao što je i njen, dodajući da postoji snažan ustavni i zakonski okvir za zaštitu kosovskih Srba.

„Srpski jezik ima status zvaničnog jezika, obrazovanje i usluge su na srpskom jeziku. Kulturno nasleđe SPC uživa poseban nivo zaštite, a postoje i specijalne zone sa visokim nivoom bezbednosti“, konstatovala je Osmani i istakla da ako se negde može govoriti o etničkom čišćenju „treba videti Preševsku dolinu u Srbiji gde je na delu pasivizacija adresa Albanaca“.

Osmani je ponovila da je Kosovo „žrtva agresije Srbije, koja teroriše i Srbe koji žive na severu da se ne bi integrisali“.

„Ona želi kosovsku teritoriju, koju nikad neće dobiti. Mi smo konstruktivna strana u dijalogu, Srbija je ta koja ne primenjuje dogovore“, ocenila je kosovska predsednica.

„Mi želimo brzu primenu Briselskog sporazuma na fer i balansiran način. Kosovo želi mirovne razgovore, a oni su se opredelili za silu. Srbija želi rat, a mi im to nećemo dozvoliti, jer demokratija i mir uvek prevladaju“, zaključila je Osmani.

Brnabićeva pred SB UN: Srbi na KiM izloženi političkom, pravnom, institucionalnom i fizičkom nasilju

Zijade: Jedini put ka napretku – zajednička odgovornost, usklađena akcija i kompromis


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.