Osmani: Zatvaranje paralelnih opština proizilazi iz Briselskog sporazuma

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je zatvaranje paralelnih opština na Kosovu obaveza koja proizilazi iz sporazuma između Prištine i Beograda potpisanog 2013. godine.
Image
Foto: klankosova.tv

Govoreći o odluci kosovske Centralne banke o ukidanju dinara, Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom istakla da saveznici Kosova nikada nisu bili za srpski dinar.

„Naši saveznici nikada nisu bili za srpski dinar. Oni nikada nisu bili protiv vladavine prava, naprotiv, svaki supeh koji smo postigli, postigli smo zajedno s našim saveznicima. Ne vidim ništa nenormalno u saradnji kosovskih institucija i naših međunarodnih saveznika u pronalaženju veoma efikasnih načina na koje bi građani bili informisani o tome kako će se sprovoditi uredba CBK, koja nije propis prema dinaru, ali jeste propis koji se odnosi na sprečavanje pranja novca“, rekla je ona, preneli su prištinski mediji.

Osmani je dodala da Srbija nikada nije „preduzela mere protiv nelegalnih struktura“, već ih je samo ojačala.

„Godine 2013. potpisan je međunarodni sporazum između Kosova i Srbije, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera Kosova i Srbije. Ovaj sporazum obavezuje Srbiju da od tada demontira sve svoje nelegalne ili paralelne strukture na Kosovu, ali ne samo da nije preduzela mere, već je osnažila strukture, one su se pretvorile u bande koje organizuju terorističke napade na Republiku Kosovo. Kosovo ima ustavnu obavezu koja proizilazi iz Briselskih sporazuma i ima zakonsku obavezu da ne dozvoli da te strukture funkcionišu, da obezbedi sve naše građane“, rekla je Osmani.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.