Osmanijeva i Ulutaš o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i novoimenovani komandant Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) general-major Ozkan Ulutaš, razgovarali su danas o trenutnoj bezbednosnoj situaciji.
Image
Foto: twitter.com/VjosaOsmaniPRKS

Podsetimo, general-major Ulutaš je pre nekoliko dana zvanično preuzeo dužnost komandanta KFOR-a.

Osmanijeva je tokom današnjeg sastanka sa čelnikom misije NATO-a na Kosovu uputila ozbiljne optužbe na račun zvaničnog Beograda.

U saopštenju kabineta Osmanijeve piše da je ona “istakla značaj koordinacije u uspešnom suočavanju sa izazovima i otvorenim pretnjama iz Srbije koje narušavaju bezbednost, stabilnost i teritorijalni integritet Kosova, posebno posle terorističkog napada 24. septembra na severu”.

Iskoristila je priliku i novom komandantu KFOR-a zahvalila na tome što je ta misija povećala broj svojih trupa na Kosovu u poslednjih nekoliko nedelja, navodeći da “međunarodne trupe pružaju podršku institucijama Kosova u patroliranju granicom sa Srbijom”.

U saopštenju piše i da je general-major Ulutaš rekao Osmanijevoj da će “blisko sarađivati sa kosovskim institucijama i raditi u sklopu svog mandata kako bi se obezbedili mir i stabilnost svim zajednicama”.

Iz KFOR-a se do sada nisu oglašavali u vezi ovog sastanka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.