Osuđeni pripadnici „šakala“, Miladinoviću 20 godina zatvora

Za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. u okolini Peći.
Image
Foto: RTS

Bivši pripadnik Vojske Jugoslavije Toplica Miladinović osuđen je pred specijalnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na 20 godina zatvora, za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. u okolini Peći na KiM.

Toplica Miladinović je osuđen da je kao komandant 177. brigade naredio iseljavanje albanskih civila u cilju proterivanjam, kao i da je tokom iseljavanja znao za ubistva i pljačke.

Osim Miladinovića, osuđeni su i drugi pripadnici paravojne formacije „šakali“ Predrag Vuković na 13 godina, Abdulah Sokić na 12, Siniša Mišić na pet, dok su na po dve godine osuđeni Lazar Pavlović, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević.

Optužbi su oslobođeni Veljko Korićanin i Milan Ivanović.

Devetorici pripadnika paravojne formacije „šakali“ sudilo se za ratne zločine počinjene u četiri sela na KiM u okolini Peći u aprilu i maju 1999. godine, kada je ubijeno 118 Albanaca.

Tužilac Bruno Vekarić zatražio je kaznu od 20 godina zatvora za Miladinovića, Pavlovića, Sokića, Mišića i Vukovića, po pet godina za Kastratovića, Bogićevića i Korićanin i tri godine za Ivanovića.

Odbrana je, međutum, tražila da svi budu oslobođeni optužbi.

Suđenje je počelo 2010. godine, prva presuda je doneta 2014, ali je Apelacioni sud ukinuo 2015. godine.

FoNet/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.