Otvorena izložba Nataše Hrnić: Mini-Evropa u Severnoj Mitrovici

Izložba „Evropska arhitektura kroz vekove“, autorke Nataše Hrnić, otvorena je večeras u Evropskoj kući u severnom delu Mitrovice.
Image
Fotografije: Kontakt Plus/Sunčica Andrejević

Nataša Hrnić je kroz izložbu predstavila deset remek-dela arhitekture, kao što su Partenon u Atini, Koloseum u Rimu, Ajfelova kula u Parizu, Atomijum u Briselu, 30 St. Mary Axe u Londonu, Malmeov Okretni Torzo, Vila Savoj u Parizu, Casa Milla u Barseloni, Rajhstag palata u Berlinu i tajanstveni Stounhendž u Velikoj Britaniji.

Ljubav prema arhitekturi i putovanjima, Nataši je bio dovoljan podsticaj da spoji umetnost, arhitekturu i tehnologiju.

„Kao neko ko je obišao i izbliza video gotovo sve ove građevine, upoznala sam se sa 3D štampom i tako sam poželela da napravim neku od ovih građevina i da vidim kako će to izgledati u ovom malom formatu. Jedno po jedno, tako je nastala ova izložba“, kaže Nataša.

Skulpture su izrađene od biorazgradivog rezina, otkriva nam.

„To je zapravo ono što me je privuklo u celom ovom projektu. Sama skulptura je napravljena 3D štampačem od rezina koji je na bazi kukuruznog skroba. Dakle, razgrađuje se vrlo brzo i lako u prirodi, a skulpture su farbane akrilnim bojama“, pojasnila je.

Eva Palatova iz Češke, odnedavno zamenica šefa Kancelarije EU na Kosovu, podsetila je da Kancelarija podržava afirmaciju mladih.

„Trudimo se da imamo platformu za mlade umetnike, da ispoljavaju svoje umetničke talente…“, navela je Palatova tokom otvaranja izložbe, kojoj je ovo ujedno i prva poseta Severnoj Mitrovici.

Zainteresovani radove mogu pogledati do 29. septembra, radnim danima od 9.00 do 17.00 časova.

Nataša Hrnić, rođena je 1989. godine. Diplomirani je inženjer arhitekture. Živi u Beogradu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.