Patrijarh Porfirije započeo posetu Kosovu, novinaru Tanjuga zabranjen ulazak

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije započeo je danas posetu Kosovu gde će zajedno sa srpskim narodom dočekati Božić.
Image
Foto: SPC

Patrijarh Porfirije prvo će obići Pećku patrijaršiju, a tokom boravka posetiće i Visoke Dečane, Gračanicu i druge manastire.

Srpski patrijarh će na Božić služiti arhijerejsku liturgiju u sedištu SPC u Pećkoj patrijaršiji, javlja RTV.

Zajedno sa patrijarhom otputovali su na Kosvo i vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije „Svetog Save“ u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić.

Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

Novinaru Tanjuga zabranjen ulazak na Kosovo 

Kosovska policija je danas na prelazu Merdare nešto posle 15 časova zabranila novinaru agencije Tanjug Anđelku Utješanoviću da uđe na teritoriju Kosova kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija svetinjama na Kosovu, javlja RTV.

Utješanović je putovao zajedno sa delegacijom SPC u kojoj je bio i patrijarh i bez ikakvog obrazloženja je vraćen sa administrativnog prelaza, iako je ranije bio najavljen kao član delegacije.

Službenici policije Kosova su na administrativnom prelazu rekli Utješanoviću da izađe iz kola i saopštili mu da ne može da nastavi dalje, jer mu je vlada u Prištini zabranila da uđe na KiM, navodi RTV.

Kada im je Utješanović zatražio obrazloženje, rekli su da ga ni oni nemaju i da samo sprovode odluku.

Utješanović je odbio da potpiše dokument o odbijanju ulaska na teritoriju Kosova navodi RTV.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.