Petar Petković razgovarao sa ambasadorkom Nemačke

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad, koju je informisao o položaju srpskog naroda na Kosovu.
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Petković je, kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, rekao da Priština nizom jednostranih akata kontinuirano ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je naglasio da su Beograd i srpski narod na Kosovu veoma zabrinuti zbog najave Prištine da će od 1. februara prekinuti platni promet sa centralnom Srbijom i zabraniti dinar kao sredstvo plaćanja.

Petković je, dodaje se, podvukao da bez finansijske podrške koja stiže iz Beograda, srpski narod ne može da opstane na Kosovu i Metohiji i da je sada „potpuno ogoljena namera“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija da protera sve Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta u pokrajini.

Petković je ukazao da se radi o jednoj od najtežih odluka donetih do sada od strane Kurtija, koja za cilj ima egzodus Srba, dodavši da će se Beograd snažno i odlučno suprotstaviti gaženju ljudskih prava našeg naroda.

On je podsetio da su Priština i lokalne vlasti opstruirali proces za potpisivanje peticije za smenu nelegitimnih i nelegalnih gradonačelnika na severu Kosova, što je, kako je ocenio još jedan vid pritiska na srpski narod, koji vodi u pravcu destabilizacije na terenu, ali i u regionu.

„Bez obzira na pritiske, srpski narod je pokazao jedinstvo i snagu i masovno se odazvao pozivu Beograda za potpisivanje peticije“, rekao je Petković.

Po rečima Petkovića kršenje ljudskih prava se ogleda i u činjenici da građani Kosova i Metohije koji poseduju srpske pasoše, izdate od strane Koordinacione uprave u Beogradu, još uvek nemaju odobrenu viznu liberalizaciju, iako je Evropska komisija pokazala razumevanje po ovom pitanju.

Petković je, kako se dodaje u saopštenju, na kraju zaključio da je Beograd svih ovih godina dosledno i iskreno bio opredeljen za dijalog i pronalaženje prostora za srpsko-albansko pomirenje i dodao da Priština „pored neodgovornog igranja sa teško uspostavljenim mirom, nastavlja sa politikom eskalacije i urušavanja dijaloga“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.