Petković: Kurti se pridružio napadima opozicije na Vučića

Kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, optužio je kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da se pridružio napadima srpske opozicije na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U svom saopštenju za javnost Petković navodi da „čak ni njegova puna podrška Đilasovoj izbornoj listi nije im pomogla da prevare narod, jer su Srbi od Kosova i Metohije do Vojvodine dobro prozreli ovu antisrpsku osovinu“.

„Kurti je optužujući Aleksandra Vučića i Beograd za nepostojeće nepravilnosti na izborima, stao rame uz rame sa onim delom srpske opozicije koji predsednika Srbije danima neosnovano i bez ikakvih dokaza napada, koristeći identični narativ i u Beogradu i u Prištini. Jasno je svima da Prištini i Kurtiju smetaju Srbi, ma gde oni živeli, da li u Mitrovici ili Banja Luci, isto kao Đilasu koji bi da ukine Srbe iz Republike Srpske. Samo su se i jedni i drugi zaigrali i nikakvi udruženi napadi neće im pomoći da sruše legitimno izabranu vlast na izborima“, navodi se u saopštenju.

Naglasio je da to što Kurti na sve moguće načine pokušava da na vlasti na severu Kosova i Metohije sačuva svoje „okupacione gaulajtere sa 3,5 odsto glasova, nikada neće biti model po kome će se sprovoditi izborna volja u centralnoj Srbiji i Beogradu jer su demokratske tekovine i volja naroda za nas svetinja“.

„Kao što nećemo dozvoliti da se iko izruguje našem narodu i obesmišljava prava Srba koja su ispregovarana pre više od 10 godina Briselskim sporazumom u okviru formiranja Zajednice srpskih opština, a koja su potvrđena i Sporazumom o opštim principima ZSO iz 2015. godine. Član 21 ovog dokumenta jasno kaže da se dogovor o Statutu ZSO mora postići isključivo u dijalogu“, dodaje se u saopštenju.

Petković je poručio i da sve to ne treba nikoga da čudi kada je dobro poznato da je Aljbin Kurti od strane lidera srpske opozicije proglašavan za „intelektualca“ i „faktor stabilnosti“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.