Petković: Kurtijevo pismo Savetu Evrope o ZSO je čist falsifikat

Kaže direktor Kancelarije za KiM
Image
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, saopštio je da je u toku „pokušaj velike prevare Aljbina Kurtija, uz podršku njegovih pojedinih mentora“, koji su da bi, kako kaže, „obmanuli“ Savet Evrope, u poslednji čas, pred početak sastanka Komiteta ministara SE, poslali pismo, u kome navode da će do kraja meseca navodno ispuniti svoju obavezu i poslati nacrt statuta ZSO kosovskom Ustavnom sudu.

Petković je naglasio da Savet Evrope „ne sme da nasedne na prevaru”, jer, kako dodaje, sve što trenutno Kurti radi nema veze sa Dijalogom, „već samo sa njegovim jednostranim i nasilnim potezima, uperenim protiv srpskog naroda na KiM“.

„U pismu se dodatno kaže kako taj statut sastavlja Kurti, u koordinaciji sa njemu lojalnim Srbima sa Kosova, a na osnovu dokumenta koji je izradila nemačka fondacija Fridrih Ebert“, kaže Petković.

Prema njegovoj oceni, reč je o „čistom falsifikatu, putem kojeg Kurti želi da izbegne svoje obaveze iz dijaloga“.

„Prvo, prema postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, tako da nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine. Drugo, takođe prema sporazumima, Nacrt Statuta ZSO je u nadležnosti Upravljačkog tima, koji je 2. maja 2023. u Briselu, u Dijalogu na visokom nivou, predstavio svoj Nacrt. Treće, Upravljački tim čine Srbi sa Kosova i Metohije i oni zvanično po ovom pitanju zastupaju interese srpskog naroda na KiM, sa kojima su više meseci usko kordinirali na pisanju Nacrta Statuta“, smatra Petković.

Četvrto, dodaje Petković, 21. oktobra 2023. velika petorka je, zajedno sa Lajčakom Beogradu predstavila Nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU.

„Beograd je izrazio spremnost da radi na tom dokumentu, kao dobroj polaznoj osnovi, za sastavljanje konačnog Statuta. Pozitivan stav prema ovom dokumentu smo jasno iskazali u delu koji se odnosi na poštovanje Sporazuma iz 2013. i 2015, i bez zalaženja u pitanja koja bi bila statusnog karaktera“, kaže petković.

Peto, navodi dalje, Nacrt Statuta EU Kurti je javno odbio i rekao da o njemu ne želi da razgovara.

„Šesto, nemoguće je da nevladine organizacije pišu statut ZSO, a još manje da se takav dokument podmeće kao nekakav zvaničan predlog. Sedmo, nikakva mala družina koja se okupila oko nelegitimnih albanskih gradonačelnika ne može da bude legitimni predstavnik srpskog naroda, sa kojima bi Kurti razgovarao o Satutu, posebno imajući u vidu da su ti pojedinci osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na severu, dok je te izbore srpski narod bojkotovao“, zaključio je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.