Petković: Rasvetljavanje ubistva 14 srpskih žetelaca – odgovornost institucija na KiM i međunarodnih misija

"Odgovornost, takođe, snose i predstavnici međunarodnih misija na KiM, pre svega EULEX koji je odustao od istrage pod skandaloznim izgovorom nedostatka dokaza".
Image
Foto: Kancelarija za KiM, Tanjug

„Danas želimo još jednom da naglasimo i da je međunarodna zajednica, ne samo moralno, odgovorna što svojim nečinjenjem dozvoljava da zločini nad Srbima koji su se desili pred njenim očima budu zataškani i prepušteni zaboravu, a trajan mir na Kosovu i Metohiji ne može se graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni“ – poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Petković je svoju poruku uputio na 24 godine od ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku.

Ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku je jedan od najtežih zločina, izvršenih nad Srbima na Kosovu i Metohiji nakon dolaska međunarodnih misija. Odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi snose predstavnici institucija na Kosovu koji „zaverom ćutanja o ovom i mnogim drugim zločinima izvršenim nad srpskim narodom u pokrajini, zapravo štite teroriste i zločince“ – poručio je Petković.

„Odgovornost, takođe, snose i predstavnici međunarodnih misija na KiM, pre svega EULEX koji je odustao od istrage pod skandaloznim izgovorom nedostatka dokaza“ – dodao je.

Petković je podsetio da je više puta minirano i oskrnavljeno groblje na kome su sahranjeni stradali žeteoci, kao i spomen-ploča sa imenima stradalnika, istaknuta na objektu osnovne škole u centru sela.

On je podcrtao da Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima sunarodnika:

„Ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu“.

„Kada do te istine dođemo, moći ćemo da gradimo poverenje i normalizaciju odnosa među Srbima i Albancima, u našoj južnoj pokrajini“ – zaključio je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.