Petković sa Rajfenštulom o položaju Srba na Kosovu, dinaru, referendumu i ZSO

Saopšteno iz Kancelarije za KiM
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savet Evrope, Mihaelom Rajfenštulom.

Oni su razgovarali o „najnovijim događajima na Kosovu i Metohiji i položaju Srba u pokrajini“, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Anke Konrad.

Petković je istakao da režim Aljbina Kurtija iz dana u dan sprovodi fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima, što vodi egzodusu srpskog naroda sa Kosova.

Takođe je ukazao da su poslednji potezi institucija u Prištini, koji se odnose na ukidanje upotrebe dinara i dinarskog platnog prometa, doveli u pitanje isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, a srpske institucije, bolnice, škole, vrtiće ostavile bez osnovnih sredstava za rad.

„Sve to zajedno, vodi ka humanitarnoj katastrofi jednog naroda u srcu Evrope, naočigled međunarodne zajednice, koja tu katastrofu ne pokušava da spreči konkretnim delima“, dodao je Petković.

Svog sagovornika upoznao je i sa „farsom“ oko nedavnog referenduma za smenu albanskih gradonačelnika na severu Kosova, koja je, po njegovim rečima, jasno pokazala da Kurti ima nameru da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5% podrške birača.

„Ako tome dodamo i činjenicu da Priština jedanaest godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, nema sumnje da režim u Prištini ne želi ništa da preduzme u pravcu deeskalacije stanja na terenu, već naprotiv, svakoga dana, povlačeći jednostrane poteze, generiše nove probleme i nove krize, destabilišući stanje u celom regionu“, naglasio je Petković.

Na sledećem sastanku u Briselu, koji će biti održan u narednim danima, direktor Kancelarije za KiM potvrdio je da će Beograd ostati i dalje dosledan u zalaganju za očuvanje mira i postizanje kompromisa u okviru dijaloga, ali i u „očekivanjima da međunarodna zajednica preuzme ključnu ulogu u zaštiti najelementarnijih ljudskih prava srpskog naroda na KiM, koja se svakodnevno flagrantno ugrožavaju“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.