Petković: Vidovdanska deklaracija svedočanstvo stradanja Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je da Vidovdanska deklaracija predstavlja svedočanstvo o stradanju Srba u prethodnom periodu.
Image
Foto: RTS/video crop

Petković je za RTS rekao da je Vidovdan utkan u identitet srpskog naroda, te da ga Srbi gde god živeli sa pažnjom obeležavaju i proslavljaju.

„Vidovdanska deklaracija predstavlja, sa jedne strane, svedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu… Ne mislim samo na prethodne godine, nego i na poslednjih nekoliko meseci terora i zuluma Aljbina Kurtija. Postoji odlučnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji da brani svoje pravo da opstane i ostane na svojoj zemlji, da živi u miru i da tamo gradi svoju budućnost“, dodao je.

Podsetio je da se u Vidovdanskoj deklaraciji pominju Srbi koji su ranjavani vatrenim oružjem početkom godine.

„Takođe, pominju se i osmorica uhapšenih Srba, naših heroja koji su potpuno neosnovano u prištinskim kazamatima“, kazao je Petković.

Istakao je da svaki dan koji oni provode u pritvoru predstavlja korak dalje u procesu normalizacije, jer je “očigledno da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi mir, već sukobe i da gurne srpski narod u sukob sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom”.

Petković je rekao i da su “Srbi mnogo toga prošli i prevalili preko glave u poslednje dve decenije”.

„Međutim, zulum i teror Aljbina Kurtija nad srpskim narodom u poslednje dve godine, tačnije u prethodnih par meseci, zaista je nešto neviđeno. Radi se o Kurtijevoj nameri da sprovede svoju srbomrzačku ideologiju ‘Velike Albanije’, koja podrazumeva etnički čisto Kosovo“, dodao je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.