Petković: Vlada Srbije donela odluku o „slobodnom kretanju“ vozila sa Kosova

Vlada Srbija donela je odluku da se „omogući sloboda kretanja“ vozilima registrovanim u kosovskom sistemu. Odluka će se primenjivati od 1. januara. „Omogućavanje učešća u saobraćaju ...
Image
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Vlada Srbija donela je odluku da se „omogući sloboda kretanja“ vozilima registrovanim u kosovskom sistemu. Odluka će se primenjivati od 1. januara.

„Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“, navodi se u tekstu disklejmera koji će biti postavljen, kako je potvrdio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, na svim prelazima.

Petković je dodao da su na ovaj način „zaštitili“ prava Srba na KiM i „omogućili slobodu kretanja“.

„Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta“, podcrtao je Petković.

Na istoj sednici Vlade doneta je obavezujuća odluka za sve – „da nema prelaska crvenih linija“.

„Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i Predsednik Srbije, kao i cela Vlada, da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada“, rekao je Petković.

Poručio je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KiM i nema članstva tzv. Kosova u UN, kao i organizacijama i agencijama sistema UN.

Podsetimo, na prelazima ka centralnoj Srbiji, za RKS registarske oznake važio je režim nalepnica, odnosno prekrivanje skraćenice RKS i grba na tablicama, što je važilo i za srpske registarske oznake kada su vozači ulazili na Kosovo.

Najnovija odluka Vlade Srbije u vezi sa tablicama je za širu javnost neočekivana i nenajavljivana, dok su upravo registarske tablice bile zvanično jedan od povoda jedne od najtežih kriza na severu Kosova. Sa druge strane, nedavno je istekao rok za preregistraciju srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu na RKS registarske tablice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.