Pič i Trajković diskutovali o položaju Srba na Kosovu, briselskom dijalogu…

Specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan, ser Stjuart Pič, sastao se sinoć u Prištini sa predsednikom Srpskog nacionalnog foruma (SNF), Momčilom Trajkovićem.
Image
Foto: Srpski nacionalni forum

Srpski nacionalni forum je u saopštenju naveo da je Trajković upoznao Piča “sa katastrofalnim stanjem u kojem se danas nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji”.

U saopštenju piše i da je Trajković optužio međunarodnu zajednicu, prištinske i beogradske vlasti da nisu nezainteresovani za sudbinu Srba.

„Umesto da rešavaju problem, ti faktori postali su proizvođači krize i generatori nestajanja Srba sa svojih vekovnih ognjišta“, istakao je Trajković.

On je u razgovoru sa Pičom rekao da “sa Kosova odlaze i Albanci uz mogućnost da se vrate, dok Srbi prodajom svojih imanja čupaju korene i nikada se više ne vraćaju”.

„Nije dobro, neprirodno je i nije normalno da na Kosovu žive samo Albanci. Isto kao što nije bila normalna težnja da Kosovo bude bez Albanaca“, preneo je Trajković sagovorniku.

Kazao je specijalnom britanskom izaslaniku za zapadni Balkan da se “Srbi na Kosovu nalaze između dva autoritarna lidera i indolentne međunarodne zajednice, pa gde god da se okrenu – stradaju”.

Kada je reč o integraciji Srba u kosovski sistem, Trajković je rekao Piču da je to “nemoguće zato što se ovde ne gradi demokratsko kosovsko, već albansko društvo i to na antisrpstvu”.

Trajković je naglasio da “kosovski premijer Aljbin Kurti nema demokratski kapacitet da rešava odnose sa Srbima, što je jedini mogući put”.

Na pitanje sagovornika šta misli o održavanju prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova, Trajković je odgovorio da “treba prestati sa militarizacijom, da se povuku duge cevi i da se hitno iznađu mogućnosti da se srpski policajci vrate na sever Kosova, zato što bi to bio put vraćanja u normalizaciju”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.