Pismo političara Lajčaku, Eskobaru i Piču: Razmotriti pristup u bavljenju Kosovom i Srbijom, potrebna proporcionalnost i politika odvraćanja

"Tražimo da se balans i proporcionalnost vrate u bavljenju Kosovom i Srbijom" - poručili su političari iz više zemalja u pismu Miroslavu Lajčaku, Gabrijelu Eskobaru i Stjuartu Piču.
Image
Foto: Sunčica Andrejević

Pismo su potpisali i šef Odbora za spoljnu politiku u nemačkom Bundestagu Majkl Rot iz redova Socijaldemokrata (SPD) i američki senator Bob Menedez, kao i šefovi spoljnopolitičkih odbora Velike Britanije, Češke, Ukrajine, Irske, Estonije i Litvanije, te evropski poslanik Lukas Mandl.

Zabrinuti su, navode, zbog trenutne politike EU, SAD i Velike Britanije prema odnosima Srbije i Kosova. Veruju da su nedavni događaji i krize „istakli nedostatke“ u pristupu: „I zahtevamo da se on ponovo razmotri“.

„Nedavni nemiri zahtevaju od svih strana da se ponovo fokusiraju na deeskalaciju i odvraćanje“ – dodaju i nabrajaju:

„Bojkot opštinskih izbora od strane kosovskih Srba 23. aprila, kasniji napad na vojnike KFOR-a 29. maja i proizvoljno pritvaranje kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti 14. juna sve to ukazuje na brzo pogoršanje situacije koja ne samo da ugrožava dijalog Beograda i Prištine, već sam regionalni mir“.

Pominju i slučaj otkrivanja oružja u Zvečanu. Iako pominju i „izveštaje o kontinuiranom švercu oružja preko granice između Srbije i Kosova“, ne preciziraju o kojim se to navodnim izveštajima radi, posebno s obzirom na to da su navodi o švercu oružja koje je u javnost iznela britanska poslanica i jedna od potpisnica ovog pisma – Ališa Kerns – demantovani.

„Kosovo je suverena zemlja i funkcionalna demokratija. Ova činjenica treba da bude osnova za naše kolektivnu politiku prema aktuelnoj krizi. Pokušaji Srbije da poremeti demokratske izbore na Kosovu moraju biti javno kritikovani kao strano mešanje sa opipljivim merama koje se primenjuju kako bi se oni pozvali na odgovornost ako nastave da podrivaju slobodne i poštene izbore. Ovo će pomoći da se olakšaju budući izbori uz puno učešće svih zajednica prisutnih u severnim opštinama. Moramo da primenimo diplomatiju odvraćanja ako želimo da se reši aktuelna kriza, da dijalog uz posredovanje EU da pozitivne rezultate i da se poštuje primena Ohridskog sporazuma“ – navodi se dalje u pismu.

Dodaju da se Kosovo suočilo sa „značajnim posledicama“ nakon „napora“ gradonačelnika da uđu u svoje kancelarije na severu Kosova, ne pominjući, međutim, da je to učinjeno uz šok bombe i suzavac i jake snage naoružanih specijalnih jedinica Kosovske policije.

Ističu da Kosovo mora da se koordinira sa KFOR-om u budućnosti kako bi sprečilo eskalacije.

„Ali nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i nepozivanja na odgovornost odgovornih za napade na KFOR naglašava trenutni nedostatak ravnopravnosti u rešavanju takvih žarišta“ – navode.

Podsećaju dalje na nedavno sankcionisanje od strane Vlade SAD Aleksandra Vulina, predsednika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), te zaključuju:

„Trenutni pristup ne funkcioniše. Tražimo da međunarodna zajednica uči iz naše prošlosti i da osigura da ne usvojimo politiku usredsređenu na Beograd za Balkan. Takođe tražimo da razmislite o usvajanju politike diplomatije odvraćanja kako bi se sprečilo dalje pogoršanje bezbednosne i političke situacije na severu Kosova, uz ravnotežu i proporcionalnost koja bi vodila sve izjave i bilo kakve kazne ili sankcije i da oni koji drže do vladavine prava i demokratije ne budu kritikovani“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.