PKS: Nećemo učestvovati u procesu glasanja za smenu gradonačelnika ukoliko se bude odvijao nasilno

Saopštava ova partija
Image
Foto: PKS

Iako je imenovala članove u opštinskim izbornim komisijama, Partija kosovskih Srba (PKS) saopštava da neće učestvovati u procesu glasanja za smenu gradonačelnika na severu Kosova ukoliko se bude odvijao „nasilnim putem ili nasilničkim metodama“.

„Nepromišljene i krajnje neodgovorne izjave predstavnika vlasti Kosova u CIK-u, u ovom slučaju izvesnog militanta iz Samoopredeljenja Samija Kurtešija, da se razmišlja o nasilnim upadima i zauzimanju škola u srpskim sredinama, opasna je i veoma nepromišljena avantura“, navode iz PKS-a i konstatuju da to samo može dovesti „do ozbiljnih incidenata sa mogućim fizičkim sukobima“.

CIK mora, dodaje se u saopštenju, ukoliko planira da proces sprovodi na silu, da preuzme odgovornost za eventualne incidente.

„Ukoliko CIK ponovo kao aprila 2023. godine misli da može neke procese (izbore) da sprovodi jednostrano i na silu, onda na vreme treba reći da će upravo te institucije biti odgovorne za moguće incidente“, ističe se u saopštenju.

Ujedno potvrđuju da je Partija kosovskih Srba imenovala članove u opštinskim izbornim komisijama za proces sprovođenja referenduma, koji je tražila Srpska lista.

Međutim, kako navode, ova partija neće učestvovati u ovom procesu ukoliko se on na bilo koji način bude odvijao „nasilnim putem i nasilničkim metodama“.

„Upozoravamo ambasade Kvinte, OEBS-a, KFOR-a i EULEX-a, da ovakve izjave i signale iz Prištine shvate krajnje ozbiljno i na vreme preduprede svaku jednostranu akciju njihovog štićenika i srbomrsca Aljbina Kurtija“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, direktori 33 obrazovne institucije na severu Kosova odbili su da ustupe škole za održavanje glasanja za ili protiv smene gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Član CIK-a iz redova vladajućeg Samoopredeljenja potom je pozvao da se procesuira svako lice koje na ovaj način, kako smatra, ometa ceo proces jer se radi „o objektima Republike Kosovo“, preneo je KoSSev.

Škole na severu Kosova odbile zahtev Izborne komisije za otvaranje biračkih mesta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.