Plivanje za Časni krst u Ranilugu

Duboko ukorenjena u tradiciji i običajima Kosovskog Pomoravlja, proslava Bogojavljenja u Ranilugu ponovo je okupila zajednicu u duhu hrabrosti i očuvanja nasleđa.
Image
Foto: RTV Puls

Jutros, vernici su se najpre okupili u crkvi Svetog Jovana u ovom mestu, gde je sveštenik Srđan Jerinić služio liturgiju, a potom su svi krenuli ka reci na ulazu u selo.

Desetorica mladića i hrabra trinaestogodišnja devojčica plivali su hladnim vodama Binačke Morave u potrazi za Časnim krstom.

Usred maglovitog vremena, uz podršku građana okupljenih na mostu, ovi ljudi, većinom iz Raniluga i okoline, pokazali su hrabrost i odlučnost da nastave ovu vrednu tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

Nenad Arsić i David Ivanović iz Raniluga su učestvovali u plivanju i prošle godine, dok su prvi put danas tu Martin Vujić iz Severne Makedonije i Luka Jovanović iz Rume.

Bogojavljenje je takođe obeleženo u svim pravoslavnim crkvama širom Kosovskog Pomoravlja, kao i u manastiru Draganac, gde su liturgije okupile veliki broj vernika.

Po tradiciji, meštani su se nadmetali za Časni krst, što doprinosi duhu zajedništva i očuvanja kulturne baštine u ovom delu sveta.

RTV Puls


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.