Počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Zvečana

Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Zvečana zvanično je započelo danas.
Image
Foto: Kontakt Plus

Građani pristižu u velikom broju kako bi dali svoj potpis podrške za smenu gradonačelnika Iljira Pecija.

Među građanima se nalaze bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović j predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Sa potpisivanjem peticije krenulo se jutros u 9.00 sati, a potrebno je prikupiti 1.411 potpisa, odnosno 20 odsto birača iz biračkog spiska.

Darko Vuksanović iz građanske inicijative za smenu gradonačelnika, pozvao je građane Zvečana da izađu u što većem broju.

„I pored mnogo opstrukcija i prepreka, očekujemo da danas i sledećeg dana izađe dosta ljudi. Imamo zakonski rok od 30 dana. Nadamo se da ćemo da ispunimo broj koji nam je potreban. Od 7.052 birača, koliko imamo u Zvečanu, potrebno je 20% –  to je 1.411. Očekujemo da sve prođe u najboljem redu i da završimo ono što smo počeli. Hvala svima još jednom i očekujem da Zvečanci ispune ono što smo počeli da ovog nelegalnog i nelegitimnog gradonačelnika, uzurpatora iz opštine sklonimo“, izjavio je Vuksanović.

Osim u Zvečanu potpisi za smenu gradonačelnika danas su počeli da se prikupljaju i u opštini Zubin Potok, u hali sportova. Za inicijativu opoziva predsednika opštine u Zubinom Potoku, potrebno je 1.347 potpisa građana.

Foto: Milija Biševac

U opštinama Severna Mitrovica i Leposavić potpisivanje peticije počelo je pre dva dana.

Podsetimo, kosovski ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići izjavio je 10. januara da građani Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka imaju još 12 dana da prikupe neophodne potpise za smenu albanskih gradonačelnika, dok je rok u Zvečanu duži za još pet dana.

Inicijativne grupe imaju pravo da od kosovskog Ministarstva administracije lokalne samouprave zatraže još dodatnih 15 dana.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.