Pomen Oliveru Ivanoviću: Da podsetimo koliko nam fali kada Srbi na Kosovu proživljavaju najgore trenutke

(Vest je ažurirana) Na šestu godišnjicu, u vreme kada je ubijen, ovog jutra je u Kosovskoj Mitrovici održan prvi pomen Oliveru Ivanoviću.
Image
Foto: Kontakt Plus

09.20 – „Da podsetimo koliko nam fali kada Srbi na Kosovu proživljavaju najgore trenutke“

Dejan Nedeljković, prijatelj ubijenog srpskog lidera, zahvalio je prisutnima u ime rodbine na podršci, ujedno naglasivši važnost sećanja na Olivera Ivanovića.

„Da podsetimo da ga nismo zaboravili i koliko nam sada fali kada Srbi na Kosovu proživljavaju najgore trenutke od 2000. godine“, naveo je Nedeljković.

„Možda ovde nećemo biti za 20 godina, ali ako budemo, nadam se da ovde nećemo biti sa istim pitanjem ko je ubio Olivera Ivanovića”, kazao je Nedeljković.

08.16 – Pomen Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici

Na mestu ubistva – ispred prostorija stranke Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP), u 8.15 časova, članovi porodice, prijatelji i saborci Olivera Ivanovića položili su cveće, koji mu odaju počast i pale sveće. Tu su i opozicioni predstavnici i civilni aktivisti iz Srbije. Među njima su Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Borislav Novaković i Žarko Ristić iz Narodnog pokreta, potom Savo Manojlović sa saradnicima ispred pokreta Kreni-promeni, te Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta.

Od lokalnih aktivista prisutni su Milija Biševac, Aleksandar Arsenijević, kao i Nebojša Jović.

„Mi smo izdajice roda svoga. Je l’ tako? Mi koji ovde palimo sveće smo izdajice“, kratko je nakon paljenja sveće prokomentarisala venčana supruga ubijenog srpskog političara sa KiM, Marina Ivanović.GI SDP takođe će, na istom mestu, obeležiti godišnjicu ubistva svog bivšeg lidera, ali u 10.00 sati.

Veći deo članova porodice i ovu godišnjicu obeležiće na mestu gde je Oliver sahranjen – na Novom groblju u Beogradu.

Danas je u Hramu Svetog Save u Beogradu takođe održan pomen Oliveru Ivanoviću kom su prisustvovali nevenčana supruga Olivera Ivanovića, Milena i sin Bogdan, rodbina, prijatelji i zvaničnici Republike Srbije. Pomenu je prisustvovala premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Kako je najavljeno, u Beogradu će opozicija danas održati protest, jer se ni nakon šest godina ovo ubistvo ne rasvetljava.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Ubice i nalogodavci ni danas nisu poznati. Sudski postupak vodi se u Prištini, za pomaganje u ubistvu optužuje se šest osoba.

Tužilaštvo u Prištini je krajem decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv M. M. zbog navodno više krivičnih dela u slučaju ubistva Ivanovića.

Pred Osnovnim sudom u Prištini od ranije se vodi postupak protiv šestoro optuženih za pomaganje u ubistvu.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Postupak u Srbiji i dalje je u fazi predistrage.

Miroslav Ivanović: Iza pravosudnih organa ozbiljna politička zaštita, rezultat očekujemo kada se promeni politička klima i kada budu radili u skladu sa svojom profesionalnošću


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.