Porodica Jevtić iz Rajanovca: Život na selu sa pet stentova

Porodica Jevtić iz Rajanovca suočava se sa svakodnevnim izazovima opstanka na Kosovu.

Časlav i njegova supruga Marijana, koja je došla iz Albanije, žive zajedno sa svoje dve ćerke, Anđelom i Verom. Kažu da su brak započeli bez ikakve imovine, kuće ili stabilnog izvora prihoda i da su se suočili sa brojnim teškoćama.

“Nismo imali ni kuću niti bilo šta. Žalili smo se i ministarstvu u Kosovu Polju, Daliboru Jevtiću, ministru koji je bio par puta ovde. Dali su deo materijala ali to nama nije bilo dovoljno da mi sagradimo kuću. Onda se uključila Fondacija B92 na čelu sa Veranom Matićem, oni su dali novac, a mi smo kuću završili”, rekao je Časlav.

Časlav Jevtić je srčani bolesnik sa pet ugrađenih stentova. Njegova supruga se takođe suočava sa zdravstvenim problemima. Časlav kaže da mu fali svega 2 godine staža kako bi otišao u invalidsku penziju.

“Živim od socijalne pomoći 18000 dinara koje dobijam iz Srbije. Imam nešto koza koje su mi dali čitaoci Politike iz Beograda i hvala dobrim ljudima. Mi to stado čuvamo i malo ga uvećavamo iz godine u godinu, trudimo se da neki prihod ostvarimo za našu decu. Srčani sam bolesnik, imam 5 stentova ugrađenih što dokazujem i dokumentima da sam bio u bolnici u Nišu. Kupujem određenu količinu lekova, a određenu količinu lekova dobijam, ne plaćam”, kaže Jevtić.

Supruga Marijana se suočava sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, ali ne može da koristi zdravstvene usluge u Srbiji jer nema državljanstvo, iako je već 13 godina u braku sa Časlavom.

„Trinaest godina sam ovde, nikakva dokumenta nisam dobila. Ne mogu da idem kod lekara, ne mogu da dobijem posao, da radim negde, to me najviše muči. Kada idem na preglede moram da platim, a odakle? Bez dokumenata ne mogu da se zaposlim i to mi je najveći problem“, kazala je Marijana.

Zbog zdravstvenih problema svojih roditelja, njihove ćerke Anđela i Vera im pomažu oko svih kućnih poslova.

„Igramo se, pomažemo mami i tati, muzemo koze. Volim da crtam životinje, odličan sam đak“, kažu Anđela i Vera.

Časlav kaže da je zbog svojih problema sa radnim stažom i socijalnim statusom pisao čak i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Direktan odgovor nije dobio.

Predsednica Privremenog organa za Kosovsku Kamenicu, Tanja Aksić kazala je za Radio Goraždevac da porodica Jevtić dobija pomoć u skladu sa trenutnim mogućnostima.

“Prethodna pomoć koju je porodica Jevtić dobila uključuje građevinski materijal i drenažu kako bi se rešili problemi sa vodom. Takođe, opština je pomogla u nabavci stoke”, izjavila je za Radio Goraždevac predsednica PO Kosovska Kamenica Tanja Aksić.

Što se tiče zapošljavanja, Tanja Aksić kaže da se Časlav nije konkretno obraćao za pomoć po tom pitanju. Međutim, ona naglašava da je fokus na mlađe bračne parove.

„Što se tiče zaposlenja, nije nam se konkretno obraćao. To je multietnička porodica, njegova žena je Albanka i imaju dvoje dece, deca idu u školu. Imali smo septembra neka primanja, stavili smo u fokus da to budu mlađi bračni parovi, gde ni jedan od supružnika nije zaposlen u državnim institucijama, kao i srednjoškolci koji nemaju afiniteta da se upisuju na studije. Gledali smo da to stanovništvo zbrinemo. Mislim da Časlav ima više od 60 godina. Često sam kod njega, tamo idemo i ja i moj sin“, kaže Aksić.

Prema rečima Časlava Jevtića iz sela Rajanovce zbog nedostatka egzistencije iseljavanje iz Kosovskog pomoravlja je sve intenzivnije. U selu Rajanovce danas ima oko 50 stanovnika od čega je 12 učenika. U selu postoji nova školska zgrada i ambulanta.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.