Posle Banjske: Rama i Plenković traže mere protiv Srbije

Albanski i hrvatski premijer Edi Rama i Andrej Plenković pozvali su EU i Zapad da preduzmu mere protiv Srbije, nakon napada naoružane grupe Srba na Kosovsku policiju na severu Kosova 24. septembra.
Image
Foto: Tanjug/Foto Hina/Edvard Šušak

Rama, koji boravi u poseti Zagrebu, rekao je da je agresija „paravojnih snaga uznemirujuća koliko i reakcija Beograda“, javlja Hrvatska radio televizija (HRT).

Poziv dvojice lidera dolazi nedelju dana nakon što je Kosovsku policiju 24. septembra napala naoružana grupa Srba u selu Banjska, u opštini Zvečan, gde je ubijen narednik Afrim Bunjaku.

Srpski napadači su se sklonili u portu manastira, nakon što su upali u zasedu policijske patrole, odakle su nastavili obračun sa policijom. Trojica napadača su ubijena.

„Imamo zločin, ubistvo policajca, imamo i herojizaciju onih koji su zločin počinili“, rekao je Rama, ističući da tako nešto ne bi trebalo da bude prihvatljivo u Evropi, koja ima vrednosti suprotne ovoj.

Dva dana nakon napada, Vlada Srbije proglasila je dan žalosti za trojicom ubijenih Srba u Banjskoj.

Srbija je negirala optužbe Kosova da je umešana u ovaj napad, koji su kosovske vlasti okarakterisale kao teroristički.

Plenković je rekao da je Srbija na neki način priznala umešanost u napad, proglasivši dan žalosti.

„Mislimo da ovakav potez ne može ostati bez odgovora. Smatramo da je proglašavanje dana žalosti za troje de fakto terorista, koji su ubili kosovskog policajca, bio neprihvatljiv potez. Nije nam nimalo drago da je povučen takav politički potez koji gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što su napravili. Iz ovoga sam siguran da je u narednim danima, nakon sveobuhvatne analize, uvek dobro biti u potpunosti informisan o tome šta se i kako dogodilo, da će biti predloga“, rekao je Plenković.

I dok Srbija negira bilo kakvu umešanost u napad, u petak je odgovornost za ovaj napad preuzeo Milan Radoičić, koji je podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste – najveće stranke Srba na Kosovu, koja ima podršku Vlade Srbije.

Evropska komisija može samostalno da preduzima mere, odnosno bez saglasnosti svih zemalja članica, kao što je to radila protiv Kosova pre nekoliko meseci. EU je ocenila da Kosovo nije preduzelo potrebne korake za smanjenje tenzija na severu.

Hrvatski premijer je istakao da je siguran da će sve mere „biti preduzete“, a Rama je istakao da ih treba primeniti bez gubljenja vremena „jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačiju interpretaciju“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja rekao je u nedelju popodne da su sakupili dokaze da je Srbija „pokušala da anektira“ sever Kosova i da su se napadači dugo pripremali u srpskim vojnim bazama u Srbiji.

Nekoliko dana nakon napada, Srbija je demantovala da pomera vojsku blizu Kosova, nakon što su je Sjedinjene Države, Evropska unija i kosovske vlasti pozvale da povuče trupe u blizini Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.