Posle terorističkog napada u Moskvi: Sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, BIA da obezbedi stadione i tržne centre

U terorističkom napadu u Moskvi koji se dogodio u petak najmanje je 40 mrtvih, a više od 100 povređenih, mediji prenose.
Image
Reuters/Maxim Shemetov

Došlo je do pucnjave u koncertnoj dvorani Krokus siti hol na severozapadu Moskve. Najmanje tri maskirane osobe su otvorile vatru. FSB je saopštio da je prema prvim podacima poginulo 40 osoba i da je više od 100 povređenih. RIA novosti prenose da su „teroristi navodno pobegli u belom renou“. Rojters prenosi da je ISIS preuzela odgovornost.

Na spisku Ministarstva zdravlja Moskovske oblasti nalazi se 145 hospitalizovanih posle terorističkog napada na Krokus Siti Hol, prenose RIA novosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za danas u devet časova, saopšteno je iz predsedništva.

Vučić je na TV Prva rekao da ima više razloga zašto je sazvana sednica i da povod nije samo teroristički napad u Moskvi.

„Imamo mi više razloga, ovo je neposredni povod. Pre svega želim da izrazim građanima Ruske Federacije, rukovodstvu Rusije, najiskrenije saučešće, u nadi da će teroristi koji su ovako strašno zlodelo počinili biti privedeni pravdi, dakle, uhapšeni ili likvidirani“, rekao je Vučić, gostujući na Prvoj.

Govoreći o situaciji u Srbiji, on je istakao da je važno da se preduzmu mere i da BIA bude spremna, da se pojača radi naših službi, kao i da se posebno obezbede stadioni i tržni centri.

„Svima ostalima je važno da u šoping molovima, stadionima i svim drugim mestima gde ima veliki broj ljudi uradimo sve što je moguće da sačuvamo stanovništvo“, rekao je Vučić za TV Prva, a prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima ranije je bilo upozorenja da bi ovakav teroristički napad mogao da se dogodi u Rusiji.

„To je nešto što smo govorili mnogo puta, ali malo ko je želeo da čuje, malo ko je želeo i da veruje, malo kome je padalo na pamet da sagleda činjenice. Još 7. marta je američka ambasada pozvala svoje građane da ne idu u šoping centre. To su uradili zatim i Britanci i još neko. To znači da su njihove specijalne službe presrele određene razgovore i došle do informacije i znale da će to da se dogodi“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je to što se desilo u Moskvi tragičan događaj koji ima svoje nesagledive posledice.

„Neko će reći da su to uradili radikalni islamisti, neko će reći Kijev, Kijev će reći da je to Moskva uradila da bi mogla da preokrene to u medijskom smislu“, naveo je Vučić.

Kaže da nema nikakve sumnje da će biti dalje eskalacije sukoba u Ukrajini i daljeg približavanja svetskom sukobu o kome je već govorio više puta.

Dodao je da smo svakoga dana sve bliže velikom svetskom sukobu, najvećem u istoriji, koji će odneti više života nego Drugi svetski rat.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.