Potpisana dva protokola koji omogućavaju slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana

U Skoplju su danas potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje Otvorenog Balkana, u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.
Image
Foto: srbija.gov.rs Arhiva

Potpisan je Protokol o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Sporazume je u ime srpske strane potpisao držvni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio danas pre potpisivanja da će ti protokoli omogućiti da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana.

Vučić je rekao da se mesecima čekalo na ovo i da ovo potpisivanje i da je to velika i važna vest pošto će zajedničko tržište rada doprineti stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, kao i da će doprineti prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage od skoro 11 miliona stanovnika.

Čadež: Zajedničko tržište rada O.Balkana odgovor na potrebe privreda regiona

Tehnički protokoli danas potpisani u Skoplju omogućiće uspostavljanje i početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada Otvorenog Balkana i najbolji su odgovor na potrebe privrede regiona, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje startuje 1. marta, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini.

„Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera“, objasnio je Čadež.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, predsednik tog udruženja privrednika je naglasio da mogućnost da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće i potrebu i želje naših ljudi da odlaze van regiona, a ublažiće i ogroman problem odliva kadrova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.