Potpisani sporazumi između Euleksa i Instituta za sudsku medicinu u vezi sa nestalim licima

Saopšteno iz Euleksa
Image
Foto: Euleks

Šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), Đovani Pjetro Barbano i kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju, potpisali su juče dva tehnička sporazuma sa ciljem da konsoliduju tekuću odličnu saradnju između Euleksa i Instituta za Sudsku medicinu (ISM), zarad veće efikasnosti rada na pitanju nestalih lica, saopšteno je Kancelarije Euleksa.

„’Tehnički sporazum između Euleksa i ISM o sprovođenju zajedničkog rada na slučajevima’ pokriva ključno pružanje pomoći ISM-u od strane Euleksovog Tima za sudsku medicinu u svim tehničkim aspektima potrage, ekshumacije i identifikacije nestalih lica u vezi sa sukobom na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

‘Tehnički sporazum o srednjoročnom postavljanju kontejnerskih kancelarija u ISM-u’ se odnosi na privremeno postavljanje kontejnerskih kancelarija u ISM-u od strane Euleksa, a ima za cilj da obezbedi kontinuitet za bliski radni odnos između Euleksovog Tima za sudsku medicinu i osoblja ISM do završetka radova na sanaciji zgrade ISM, nakon što je zgrada oštećena u požaru. Očekuje se da će kontejnerske kancelarije biti postavljene u narednim mesecima, dodaje se.

Naglašeno je da će potpisani tehnički sporazumi pomoći će da se povećaju kapaciteti ISM za sprovođenje rada na pitanju nestalih lica, kako je predviđeno nedavno usvojenom „Strategijom za tranzicionu pravdu 2024-2034“.

„Od početka svog mandata do danas, Euleks neumorno radi na lociranju i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica njihovim porodicama kako bi oni bili sahranjeni s poštovanjem i dostojanstvom. Euleksovi stručnjaci pružaju ekspertizu i savet u identifikaciji skrivenih ili neobeleženih grobova i ekshumaciji i identifikaciji žrtava rata na Kosovu i perioda odmah nakon njega. Misija takođe podržava ISM u pregledu neidentifikovanih ostataka u mrtvačnici u Prištini“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su od 2009. godine Euleksovi stručnjaci aktivno učestvovali u 806 terenskih operacija lociranja nestalih lica, uključujući 210 ekshumacija. Identifikovani su posmrtni ostaci 507 lica, uključujući 348 nestalih lica.

„EULEX ostaje posvećen pružanju podrške svojim kolegama u ISM-u i drugim relevantnim kosovskim institucijama na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na okolnosti njihovog nestanka, njihovu etničku pripadnost, versko ili nacionalno poreklo ili bilo koje druge karakteristike. Posao Misije je da pomogne kosovskim institucijama da pruže preko potrebne odgovore porodicama i najmilijima nestalih, kako bi ostvarili svoje pravo da saznaju istinu“, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.