„Potrebno pojačati pritisak na Srbiju kako bi se rasvetlile sudbine nestalih“

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na Srbiju kako bi rasvetlile sudbine nestalih.
Image
Foto: Reuters/Ognen Teofilovski

Kurti je povodom Međunarodnog dana nestalih poručio da pravda mora biti zadovoljena kažnjavanjem političkih, vojnih i policijskih zvaničnika odgovornih za te zločine.

„Otvoreni grobovi na Kosovu čekaju istinu. Težina odsustva opterećuje porodice 1.617 osoba koje su nasilno nestale tokom rata na Kosovu. Nećemo stati dok ne saznamo šta se sa njima dogodilo“, navedeno je u Kurtijevoj objavi na društvenoj mreži Facebook.

Istakao je to i da je “posle pada Miloševića u Srbiji otkriveno pet velikih masovnih grobnica sa ukupno 950 kidnapovanih i ubijenih”.

„Srbija stoji iza masovnih grobnica i negira ih. Naše institucije su opredeljene za rešavanje svih zločina počinjenih tokom rata. Nastavljamo naš rad dajući prioritet rasvetljavanju sudbina nestalih. Nakon izmena zakona, naše pravosudne institucije mogu da gone i kažnjavaju počinioce ratnih zločina u odsustvu, gde god da se nalaze“, napisao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.