Praznik Sveta Nedelja okupio veliki broj vernika u Gornjoj Gušterici

U Gornjoj Gušterici obeležena je crkvena i seoska slava Sveta Nedelja. Prisustvovao je veliki broj vernika. Na današnji dan meštani se rado sećaju i izgradnje crkve u kojoj su učestvovali.
Image
Foto: RTK2

Pred velikm brojem vernika proslavljena je seoska slava Svete Nedelja u Gornjoj Gušterici. Liturgiju je služio protojerej Zoran Filipović, a nakon liturgije usledila je litija, zatim i rezanje slavskog kolača.

„Ono što je vazduh za telesni život ljudma, bez čega nema života, tako za duhovni život jeste vera. Vera je temelj crkve Hristove, vera je temelj ljudskog života, s verom živimo, a ne znanjem ili gledanjem, kako kaže Sveto pismo“, rekao je protojerej Filipović.

Sabori u srpskim sredinama su razlog okupljanja, ali i veoma često bude lepe uspomene.

„Isto je bilo, ali je sada više ljudi. Danas se više radujemo. Crkve nije bilo, samo ulegnuće u zemlju, pa smo to 1984 .pravili, a 1985. je završena, svi meštani su pomagali, ali i sa strane su dolazili. Od tada praznujemo“, rekao je meštanin Novica Mitić.

Današnji praznik okupio je, kako meštane ovog sela, tako i goste iz susednih. Prema njihovim rečima, saboravanje je poslednjih godina sve lepše.

„Seoska slava je jedan od najlepših dana. Ranije je bila manifestacija, ali skromno, danas je lepše, narod se okuplja, liturgija, litije… S obzirom na situaciju možda je i manje naroda, nadamo se da će biti lepše u narednim godinama“, kazao je meštani Borče Mitić.

Selo Gornja Gušterica nalazi se na oko dvanaest kilometra od Lipljana, 1985. godine sagrađena je crkva posvećena Svetoj Nedelji. Ova crkva izgrađena je dobrovoljnim prilozima meštana kako ovog, tako i ostalih mesta širom Kosova.

RTK2


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.