Predsedavajući OEBS-a: Očekujemo napredak u dijalogu i primenu dogovorenih sporazuma

Predsedavajući OEBS-a Ian Borg rekao je u Prištini da OEBS očekuje napredak kad je u pitanju dijalog Srbije i Kosova i primenu do sada postignutih sporazuma.
Image
Foto: OEBS Kosovo

On je naveo da je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao i o bezbednosnim pitanjima i stabilnosti u regionu.

“Što se tiče OEBS-a, on je spreman da podrži sva ova nastojanja. Takođe, imali smo veoma bitan razgovor o zaštiti i promovisanju prava svih zajednica, tako da ovo i dalje ostaje ključno kada govorimo o angažovanju OEBS-a i same misije na Kosovu”, rekao je Borg obraćajući se novinarima u sedištu OEBS-a u Prištini.

Na pitanje novinara da li Srbija krši Briselski sporazum time što se protivi članstvu Kosova u Savet Evrope Borg je naveo da SE “ima svoja pravila”.

“Ovde nije sada reč o tome da li se poštuju ili ne poštuju sporazumi ili se neko poštuje ili ne poštuje, stvar je u tome što Savet Evrope ima svoja pravila i proceduru koju treba da ispoštuje i uskoro ćemo saznati kako je glasao Savet Evrope i koji su konačni rezultati”.

Tokom posete Kosovu, predsedavajući OEBS-a posetio je Regionalni centar ove misije u Gnjilanu.

“Tu sam imao priliku da razgovaram sa predstavnicima opština, kako iz albanske, tako i iz srpske zajednice, i pričali smo o izazovima i problemima, i to je bio jedan veoma važan sastanak. Takođe sam imao priliku da se sretnem i sa organizacijama civilnog društva, kao i sa predstavnicima različitih opština i naravno da pričamo o ključnim pitanjima, kao što je osnaživanje žena, prava zajednica, takođe pričali smo i o problemima nasilja u porodici”.

Predsedavajući OEBS-a razgovarao je u Prištini i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc i predsednicom Kosova Vjosom Osmani, javlja Glas Amerike.

Kako je saopšteno iz kabineta Osmani, ona je u razgovoru sa Borgom navela da je “Kosovo regionalni lider u jačanju vladavine prava i demokratije, kao i promocije ljudskih prava i da bi članstvo Kosova u evroatlantskim institucijama predstavljalo trijumf za demokratiju i ljudska prava ne samo na Kosovu, već i širom Evrope”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.