Predsednik radne grupe za izradu administrativnog uputstva: Posao će biti obavljen brzo

Grupa zvaničnika se obavezala da će izraditi nacrt administrativnog uputstva kojim bi se otvorio put za nove izbore na severu tako što će se prvo smeniti sadašnje predsednike sa dužnosti.
Image
Foto: Specijalci ispred opštinske zgrade u Zvečanu nakon nasilnog ulaska u objekat 26. maja, Radio Kontakt Plus

Oni imaju rok za pripremu dokumenta do 1. septembra, a predsednik ove radne grupe je rekao da će taj posao biti obavljen brzo. Čini se da je Kurtijeva vlada posvećena nastavku povlačenja policajaca iz opštinskih zgrada na severu, dva meseca nakon što su, uz pomoć policije, albanski gradonačelnici ušli u svoje kancelarije.

Premijer Aljbin Kurti rekao je 26. jula da se spremaju za nove izbore na severu, tačno dva meseca nakon što su novi albanski gradonačelnici ušli u opštinske objekte uz pomoć policije.

Pet dana kasnije Ministarstvo lokalne samouprave pokrenulo je proceduru za izradu administrativnog uputstva u vezi sa građanskom inicijativom za smenu predsednika opština. Odluka od 31. jula koju je potpisao ministar Eljbert Krasnići predviđa formiranje radne grupe koja će se baviti ovim procesom. Ministar je ovo potvrdio nakon što je dokument objavljen u medijima.

Bljerim Mirtezani, šef ove radne grupe, rekao je za Express da su pre dva dana započeli posao za koji kaže da će biti „brzo obavljen“.

„Verujem da ćemo brzo napraviti uputstvo. Sada su pravila definisana zakonom o lokalnoj samoupravi… Rad ide dobro“, rekao je on.

Očekuje se da će rad ove grupe, prema odluci, biti završen do septembra.

„Radna grupa je odgovorna za izradu Administrativnog uputstva za određivanje procedura i rokova za građansku inicijativu za smenu predsednika opština. Radna grupa mora da doradi nacrt administrativnog uputstva i da ga dostavi Kancelariji generalnog sekretara MALS-a do 1. septembra 2023. godine“, navodi se u odluci MALS-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.