Predsedništvo: Vladino pismo upućeno SE, nije usaglašeno sa predsednicom Osmani

Predsedništvo Kosova saopštilo je da pismo Vlade Kosova, Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa nacrtom statuta Asocijacije i pitanjem SE, nije konsultovana niti usaglašeno sa Vjosom Osmani.
Image
Foto: Facebook, Vjosa Osmani

Ovo je saopšteno iz kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani, prenose prištinski mediji.

„Jučerašnje pismo Vlade Kosova upućeno SE, nije konsultovano i usaglašeno sa predsednicom Osmani. Predsednica Osmani podržava samo stavove i radnje koje su prethodno konsultovane, koordinirane i dogovorene sa institucijom Predsedništva kao ustavnom institucijom sa jasnim nadležnostima u oblasti spoljne politike i kao čuvar ustavnog funkcionisanja institucija“, naveo je Bekim Kupina, savetnik za medije predsednice Kosova.

On je rekao da ovo pismo nije takvo i da je možda konsultovano i usaglašeno sa pojedincima van institucija koje su danas objavile ovo pismo, ali ne i sa Predsedništvom.

„Svaki derivat pisma obaveze koje su potpisale tri institucije takođe mora biti unapred koordinisan i odobren od strane ove tri institucije. Predsednica Osmani tokom celog dana nastavlja konsultacije sa saveznicima o pitanju članstva u Savetu Evrope, kao što je to činila već duže vreme, u cilju deblokade ovog procesa“, rekao je Kupina.

On je dalje naglasio da će „Osmani podržati svaku akciju ka ostvarenju ovog cilja, u punoj saglasnosti sa državnim interesima i Ustavom Kosova. Zato se trudi da ubedi države članice da što pre sazovu vanrednu sednicu na kojoj će glasati za članstvo Kosova u ovoj organizaciji“

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je u pismu upućenom predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rusopulosu rekla da Vlada Kosova priprema nacrt statuta Asocijacije, za šta se obavezala da će poslati Ustavnom sudu do kraja maja.

Taj potez Vlade dolazi uoči sednice Komiteta ministara Saveta Evrope (16. i 17. maja), na kojoj članstvo Kosova u ovoj organizaciji još nije uvršteno na dnevni red. Francuska i Nemačka zatražile su od Kosova da preduzme konkretne korake kako bi Asocijacija garantovala svoje članstvo u Savetu Evrope.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.