Predstava „Ona koja raspušta vojske“ večeras u Zvečanu

Pozorišna predstava „Ona koja raspušta vojske“ urađena po Aristofanovoj komediji „Lisistrata“, biće odigrana večeras u 18.00 časova u Domu kulture „Trepča“ u Zvečanu.
Image
Foto: Kontakt Plus

U pitanju je pozorišni komad čiju režiju i dramatizaciju potpisuje Boban Skerlić.

„Ono što je tragedija ove komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, nažalost, i te kako aktuelna i danas. Svet u kom su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija“, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Priština.

„Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive. To bi zaista mogao biti put se preispita Aristofanova teza da je jedini način da se spreči mlaćenje patrijarhalnim falusima upravo zaključavanje ženskosti. Ali i da se izmere dometi te pobune“, rekao je o predstavi reditelj Boban Skerlić.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.

U predstavi igraju Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Podsetimo, predstava „Ona koja raspušta vojske“, premijerno je izvedena 30. novembra 2022. godine na matičnoj sceni NPP-a u Gračanici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.