Premijer Federacije BiH: Oružje nije iz Tuzle, Srbija da ne traži alibi ovde

Premijer Federacije BiH negirao da je oružje korišćeno u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj kupljeno u Tuzli
Image
Foto: Kosovska policija

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić negirao je da je oružje korišćeno u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj kupljeno u Tuzli, nazvao te tvrdnje lažnim i rekao da kao takve ne mogu biti potkrepljene nikakvim dokazima.

„Razumem da je Srbija poslednjih dana izložena velikim pritiscima i osudama demokratskih država, ali to ne znači da oni mogu da traže alibi za svoje delovanje u Bosni i Hercegovini. Srbija ne može odgovornost za snabdevanje oružjem, obuku paravojnih formacija i grupa građana Srbije i lokalnih zvaničnika koji su izazvali oružani sukob na severu Kosova tražiti sa ove strane granice. Obaveštajne službe Srbije i njeno političko rukovodstvo su, nažalost, osmislile plan da deo odgovornosti za teroristički napad prebace na susedstvo, na Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na političku situaciju u našoj zemlji, verovatno su procenili da neće biti adekvatne, brze i tačne reakcije zasnovane na činjenicama. Opet su nas potcenili“, rekao je Nikšić.

On je naveo da oružje koje je pronašla kosovska policija „nije proizvedeno u Bosni i Hercegovini“ i da je kosovska policija javno istakla i serijske brojeve minobacačkih granata i drugih vrsta municije koje su „proizvedene u srpskim fabrikama Sloboda, Krušik“.

„Prema zakonima naše zemlje, prilikom izvoza naoružanja, municije i druge vojne opreme, do pojedinačnih patrona, u bilo koju drugu zemlju, sprovode se najstrože procedure po standardima NATO-a i u saradnji sa NATO. Potrebni su i sertifikat „krajnjeg korisnika“ (potvrda o krajnjem korisniku robe) i dozvole četiri državna ministarstva (Ministarstva odbrane, bezbednosti, spoljnih poslova i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa), kao i sertifikati od nadležnih MUP-a o imenima vozača, oznakama registarskih oznaka vozila koja obavljaju prevoz, rutama kretanja itd. Naravno, sve objektivne informacije govore da su srpske službe objavile lažne informacije. Preračunali su da li su mislili da će takva podvala proći bez reakcije. Pozivamo Srbiju da transparentno istraži prave uzroke i javno otkrije prave organizatore i podstrekače terorističkog napada, jer znamo da oni znaju ko je to u stvari“, rekao je Nikšić.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.