Premijera predstave „Stilske igre“ za Branka Antića

Premijera predstave „Stilske igre“, nastala po motivima istoimenog romana Simeona Marinkovića, biće odigrana u subotu 23. decembra, u Domu kulture „Gračanica“, u 18.00 časova.
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica“.

Događaj je ujedno humanitarnog karaktera, za pomoć dobrotvoru Branku Antiću.

U svom delu za decu i odrasle Simeon Marinković poigrava se poznatom basnom „Lisica i gavran“, provlači je kroz razne književne i vanknjiževne stilove, žanrove i forme, a referiše na Rejmona Kenoa i njegove „Stilske vežbe“. Poznata basna kroz ove žanrovske i stilske filtere dobija transformaciju i dramaturške razvoje. Forma basne se razgranava i dobija neočekivana značenja, koja nam otkrivaju različita lica sveta kojima smo okruženi i čije uticaje osećamo.

Režiju predstave potpisuje Dejan Cicmilović, profesor glume na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, koji umesto reči reditelja, citira ovo delo:

„U svemiru negde, gde blistaju zvezde, gavran i lisica, ko iz drevne bajke, jedno uz drugo u zlatnoj kočiji, u vedrim noćima preko neba jezde. Svako je mogao da leti kud hoće, svako je mogao putanju da bira, svako je mogao davno da osvoji iz poznate priče onaj komad sira. Ali oni oboje vole baš ovako, o siru i sreći da razmišlja svako, da zajedno sanjaju tokom svoga leta, da zajedno budu u pričama sveta“.

Predstavu igraju glumci Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, koje radi u sklopu Doma kulture „Gračanica“.

Ovu premijeru, deca glumci, posvetila su dobrotvoru Branku Antiću kojem je sada potrebna naša pomoć.

Branko Antić je predsednik NVO „Srpska solidarnost“ i taksista iz Beograda, koji je napravio hiljade besplatnih vožnji za vreme korone i činio mnoga dobra i humana dela kroz svoje udruženje. Posvetio je mnogo godina radu i prikupljanju humanitarne pomoći za ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji. Organizovao je sa svojom NVO 39 tura autobusa (preko 2.000 ljudi) koji su besplatno posetili Kosovo i Metohiju u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Za oko sedam stotina dece sa Kosova i Metohije obezbedio je besplatna letovanja u Crnoj Gori među tom decom bili su i članovi naše dramske sekcije.

Sada je u životnoj borbi, za koju njemu treba pomoć. Pre dve godine ustanovljeno je da ima rak bubrega, operisan je, ali se sada pojavila metastaza na plućima i donela nove komplikacije. Negova poruka je „nema odustajanja“.

Pozivaju se svi ljudi dobre volje da učestvuju u humanitarnoj akciji ili da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu uplaćujući sredstva na račun:
340-32343819-95


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.