Preregistracija: Da li je ćutnja vlasti prećutno pristajanje Beograda na uslove Prištine

Još sledeće nedelje moći će Srbi sa severa Kosova da voze automobile sa tablicama gradova na Kosovu, ali koje izdaje Srbija.
Image
Foto: Kontakt Plus

Prvog decembra ističe rok koji im je dala kosovska vlada za preregistraciju vozila na RKS tablice. Zbog ovoga se građani sa severa osećaju izdanim. Iz vlasti im se, kažu, sada ne obraća niko, a u toj ćutnji ne vide ništa drugo nego prećutno pristajanje Beograda na uslove Prištine.

Podizale su se zbog promene tablica barikade, organizovali mitinzi, napuštale kosovske institucije, kupovalo vreme. Ali, što se trgovalo, trgovalo se – od 1. decembra, kako se za sada čini, Srbi sa severa će moraće srpske tablice da zamene kosovskim. Posle godina borbe, ovo je, kažu, poraz i poniženje.

„Potišten i izdan primoran da se odreknem jednog od poslednjih simbola državnosti Srbije, ovih tablica“, kaže Siniša Antović, stanovnik severa Kosova .

Za izdaju krivi jednog čoveka.

„Ako uzmemo da je sinonim za izdaju Srba Vuk Branković, onda ću ja parafrazirati pokojnog Ljubu Moljca i reći Vuk Branković Aleksandru Vučiću ne može da bude ni druga pratnja“, dodao je Antović u objavi na društvenim mrežama.

I dok oni i dalje, uz simbole srpske državnosti odano stoje, pitaju se i u Srpskom nacionalnom veću, ima li koga u toj državi da stane uz njih.

„Svi su se sakrili, svi su u mišjoj rupi“, ocenjuje Momčilo Trajković Srpskog nacionalnog veća.

„Sve što na videlo izađe kao poraz, očigledan poraz katastrofalne politike Aleksandra Vučića treba da bude sakriveno i to je jedini razlog zašto ne čujemo ni njega niti Vladu, a pogotovo predstavnike takozvane Srpske liste“, smatra Slaviša Ristić, iz SNV-a.

„Vučića nigde nema, on je bio gromoglasan u izjavama“, ukazuje Traković.

I jeste bio. Pre godinu dana, kada je u oktobru 2022. godine pred novinarima ponavljao:

„Nema predaje, ponoviću još jednom – nema predaje, KM ostaje“.

„Busanje u patriotska prsa, a sa druge strane ispod žita, u mraku, očigledna predaja i Kosova i Metohije i naroda koji dole živi“, navodi Ristić.

„A danas ga nema, nema ga da kaže šta narod da radi, jednostavno prepušteni smo sami sebi“, kaže Trajković.

Ovde ga nema, jer je na drugom kraju imao druge goste sa Kosova – učenike i nastavnike. Od njih se ovakva očekivanja nisu mogla čuti, samo zahvalnica na gostoprimstvu. Primer je i poseta učenika sa Kosova predsedniku Vučiću, kada mu je jedan od njih poklonio knjigu.

„Kao i na stalnoj podršci koju pružate narodu na Kosovu i Metohiji i uručio bih vam ovu knjigu“, istakao je tom prilikom učenik sa Kosova.

Posle uručenja poklona i zajedničke fotografije, spomenuo je predsednik i tablice. Ali, nisu one, kaže, sada baš toliki problem.

„Ključno je hoćemo li mi njih da pustimo u Ujedinjene nacije ili ne“, poručio je Vućić.

I dok predsednik uverava da ovo stvarno nećemo, iz Srpskog nacionalnog veća mu poručuju: „Posle ovoga Vučić treba da sagne glavu, ja mu preporučujem da ode i ostavi ovaj narod na miru“.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.