Priština: Dan zastave obeležen uz simbole “Velike Albanije”, Kurti čestitao praznik svim Albancima

Dan zastave Albanije obeležen i na Kosovu...
Image
Foto: RTS

Uz poruke posvećene jedinstvu Albanaca na Balkanu, zastave crvene boje sa crnim dvoglavim orlom preplavile su prištinske trgove u danu kada se u Albaniji proslavlja 111 godina od proglašenja nezavisnosti, javlja RTS.

„Bez Kosova i Čamerije nema Albanije“, piše na jednoj od zastava koja se vijori na šetalištu uz hotel “Grand”, na kome je okačeno višemetarsko državno obeležje Albanije.

Nedaleko odatle, na sajli su pored crveno-crnih okačene i zastave sa natpisima na kojima se osim Kosova, navode delovi centralne Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, a kojima organizator obeležavanja albanskog državnog praznika u Prištini ukazuje na to koja su to područja nastanjena Albancima.

U delu prištinskog šetališta okačene su i zastave žuto-plave boje koje simbolizuju jednostrano proglašenu državnost Kosova.

Na svim trgovima u Prištini su vidljive zastave Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke.

Povodom obeležavanja Dana zastave Albanije, u sali SO Priština održana je svečana sednica.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani položila je venac na grob Adema Jašarija u opštini Srbica i Isi Boljetniju u opštini Južna Mitrovica.

Prištinske institucije su današnji dan proglasile za neradan, a kosovski premijer Aljbin Kurti prisustvovao je ceremoniji podizanja albanske zastave u Valoni, u društvu premijera te zemlje Edija Rame i ostalih zvaničnika.

Kurti je izrazio zadovoljstvo današnjim dolaskom u Albaniju, poručivši da nije dan za isticanje političkih razlika.

„Srećan 28. novembar svim Albancima, ovaj veliki praznik zastave. Za sve Albance, gde god da se nalaze na Balkanu. Slava narodnim mučenicima. Danas nije vreme da se priča o političkim razlikama, danas smo svi zajedno, Albanci imaju zajedničku istoriju i budućnost“, poručio je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.