Priština traži pomoć zemalja u regionu oko istrage slučaja Banjska

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine primilo je podnesak od kosovskih institucija oko istrage porekla oružja zaplenjenog u Banjskoj.
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

U ovom mestu na severu Kosova, naoružana grupa Srba 24. septembra napala je policiju i ubila narednika Afrima Bunjakua. Potom su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača.

U međuvremenu je Kosovska policijaa zaplenila veliku količinu naoružanja, te utvrdila da je ono proizvedeno u fabrikama u Srbiji, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u pisanom odgovoru za Radio slobodnu Evropu navodi da „preliminarne dostupne informacije ukazuju da se ne radi o oružju zaostalom iz rata u BiH“.

„Do sada dostupni podaci ukazuju da je verovatno reč o oružju novijeg datuma proizvodnje, koje nije BiH porekla, ali će se putem instituta međunarodne saradnje, sprovesti potrebne aktivnosti kako bi se sa sigurnošću utvrdili svi detalji“, stoji, između ostalog, u odgovoru.

Kosovsko specijalno tužilaštvo je za RSE potvrdilo da su zatražili saradnju nekoliko zemalja u regionu oko istrage napada u Banjskoj.

Kosovska vlada je optužila Srbiju da stoji iza ovog napada, što je zvanični Beograd negirao.

Milan Radoićić, bivši potpredsednik Srpske liste – najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda – preuzeo je odgovornost za napad u Banjskoj uz tvrdnje da o svojim planovima nikoga nije obaveštavao.

Srbija vodi odvojenu istragu oko napada u Banjskoj. Više javno tužilaštvo u Beogradu je oktobra saopštilo da se Milan Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle, na severoistoku BiH.

Međutim, Tužilaštvo BiH je početkom novembra za RSE navelo da nije pokrenuta istraga povodom ovih tvrdnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

„U Tužilaštvu BiH nismo dobili nikakav izveštaj policijskih agencija o eventualno počinjenom kaznenom delu i počiniteljima. Nismo dobili niti informaciju od institucija susednih zemalja, tako da nije ni bilo naredbe o sprovođenju istrage“, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Dokle je stigla istraga na Kosovu?

Kosovsko specijalno tužilaštvo je za RSE navelo da vodi intenzivnu istragu oko napada u Banjskoj 24. septembra.

Prema izvorima RSE u Kosovskoj policiji, do sada je identifikovano 38 osoba koje su bile deo oružane grupe koja je napala policiju u Banjskoj, ali se traži hapšenje 31 osobe.

Isti izvori navode i da se ispituju lica koja se nalaze u pritvoru na Kosovu, a koja su uhapšena tokom napada u Banjskoj.

Jedan zvaničnik policije je za RSE rekao i da se „istražuju dokazi pronađeni na licu mesta“.

Iz Državnog tužilaštva Severne Makedonije su za RSE rekli da do sada nisu primili nijedan zahtev Prištine za pomoć oko istrage.

„Ne isključujemo mogućnost da je takva pomoć zatražena preko Ministarstva spoljnih poslova Ministarstvu pravde, ali tužilaštvo još uvek nema ništa od toga. Pomoć koju možemo da ponudimo je za konkretna lica ukoliko tako nešto zatreba“, naveli su iz Tužilaštva u Skoplju.

RSE je oko pitanja istrage poslao upit i institucijama Crne Gore, ali odgovor nije stigao.

Zapadne zemlje su oštro osudile napad u Banjskoj i zatražile istragu. EU je saopštila da Kosovo ima mandat da istraži ovaj napad, dok je od Srbije zatražena bezuslovna saradnja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.