Promocija knjige „Kosovski fenomeni“ sutra u Gračanici

Promocija knjige „Kosovski fenomeni“ autora Đorđa Jevtića biće održana sutra, 19. marta, u Domu kulture Gračanica.
Image
Foto: Dom kulture Gračanica

Knjiga „Kosovski fenomeni“, istaknutog novinara, publiciste i pisca, Đorđa Jevtića, deveta je knjiga u kojoj autor daje sažet presek istorije srpske književnosti i njenih nosilaca na Kosovu i Metohiji, posebno od druge polovine 19. stoleća do danas.

U tom delu šire je predstavljen razvoj srpske književnosti ovog područja od šezdesetih godina 20. veka i posebno obnove njenih pokidanih niti posle 1999. godine kada je na Kosovu ostao vrlo mali broj književnih stvaralaca.

Na isti način predstavljena je i likovna umetnost, odnosno slikarstvo i vajarstvo i njihovi nosioci od srednjeg veka, pa sve do ovih dana, dok se u trećem poglavlju detaljno predstavlja rad ustanova kulture koje su ostale ili su se u međuvremenu, nakon progona, vratile i nastavile delanje u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici. 

Sva tri segmenta obrađena su prema odabiru autora kao stvaralački i kulturološki fenomeni.

Prema rečima recenzentkinje prof. dr Sunčice Denić, i „ova knjiga je sama po sebi fenomen ispisana rukom i životom autora koji je aktivni svedok svega što se zbilo, stvorilo ili rušilo u poslednjih pola veka.“

I drugi recenzent, književnik Aleksandar Laković ističe da je knjiga Kosovski fenomeni  „svojevrsni katalog kulture na Kosovu i Metohiji“.

Događaj počinje u 19.00 časova, a učestvuju prof. dr Zoran Aracki, Aleksandar Dunđerin, književni kritičar i pisac, kao i pesnici Žarko Milenković, Dragomir Kostić, Živojin Rakočević, Srećko Simić i Novica Sovrlić.

Knjigu su objavili Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture Gračanica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.