Promocija knjige „Sa Cvejom“ i scensko čitanje dramskog teksta „Urotnici“ sutra u Gračanici

Promocija knjige „Sa Cvejom“ i scensko čitanje dramskog teksta „Urotnici“ biće održani sutra, 17. maja, u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Knjiga „Sa Cvejom“ sačinjena je od niza autorskih tekstova i predstavlja važan dokument o jednom izuzetnom umetniku i njegovim dostignućima u oblasti kulture i umetnosti, u gradu, zemlji i celom regionu bivše Jugoslavije. Sećanja nas kroz knjigu vode od vremena kada je Branko Cvejić zakoračio u svet umetnosti, preko nezaboravnih predstava u njegovom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, i od legendarnog Baneta Bumbara iz TV serije „Grlom u jagode”, sve do poslednjih uloga.

O knjizi će govoriti Branka Petrić, Svetozar Cvetković i Beka Vučo.

Promociju knjige prati scensko čitanje dramskog teksta „Urotnici“ Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, nastalog po motivima krokodilove edicije „Zajednička čitaonica“.

„Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu? Na temelju tekstova objavljenih u ediciji „Zajednička čitaonica“ nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uvjerljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica“…

Publici u Gračanici predstaviće se Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić, Marko Grabež i Boris Liješević.

Događaj će početi u 19.30 časova.

Organizatori su Dom kulture „Gračanica“, Fondacija „Moj Balkan“ i udruženje „Krokodil“, a program je pomogla Etno kuća „Ulpijana“ iz Gračanice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.