Proslavljena hramovna slava manastira Devine vode

U manastiru Devine vode obeležena je hramovna slava – praznik ikone Presvete Bogorodice Trojeručice. Svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom.
Image
Foto: TV Most

Manastir Devine Vode podignut je na mestu na kojem se nalazi izvor za koji se veruje da je čudotvoran i lekovit. O manastiru se stara iguman Fotije. Crkva je sagrađena 2004. dok je manastir zaživeo 2009. godine.

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom hramovne slave u porti manastira Devine vode u prisustvu velikog broja vernika služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva ove eparhije.

“Ovaj svet stalno govori o miru, a nigde mira nema. Govori o humanosti, o ljubavi, a nigde nema ljubavi, samo sebičnost, samo ugađanje i egoizam koji je prisutan danas u svetu. A ono što nam Gospod daje i Majka Božija, to je istinski mir u duši i ljubav kojom zračimo i kojom mi pobeđujemo svet, ne oružjem, već ljubavlju, praštanjem, trpljenjem i pokajanjem” – rekao je u besedi vladika Teodosije.

Nakon liturgije usledila je sveta tajna pričešća i litije oko hrama.

Rezani su slavski kolači. Ovogodišnji svečari dali su kolač svečarima slave za narednu godinu.

“Velika čast za nas, našu porodicu i za sve domaćine. Drago nam je što se ovoliki broj ljudi odazvao na molitvi, na liturgiji, da zajedno proslavimo Svetu Majku Bogorodicu Trojeručicu i želeo bih da novim domaćinima čestitam domaćinstvo i da se dogodine u što većem broju ovde sakupimo i proslavimo u zdravlju i miru”, rekao je za TV Most Bojan Simović.

“Čestitam ovogodišnjim domaćinima slavu, neka je na zdravlje i spasenje i da se sledeće godine okupimo u što većem broju na manastirskoj slavi”, kaže Srećko Sofronijević.

“U teškim vremenima živimo, crkve i manastiri su nas uvek okupljali i tu smo jedinstveni, što nam je u ovim vremenima potrebno. Velika mi je čast, ali i odgovornost da nasledim ovogodišnje domaćine”, naglasio je Mladen Perović.

Manastir Devine vode podignut je pre 14 godina u blizini čudotvornog izvora i jedine svetinje na Kosovu posvećene ikoni Bogorodice Trojeručice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.