Protest ispred opštine Severna Mitrovica: Ugroženima od poplava još uvek nije isplaćena pomoć

Novac opredeljen još u februaru za pomoć građanima kojima su januarske poplave pričinile veliku materijalnu štetu i dalje nije isplaćen.
Image
Foto: KoSSev

Dvadesetak građana, uglavnom albanske nacionalnosti, uputili su se danas ka opštini kako bi saznali zbog čega je to tako. Gradonačelnik ih nije primio, ali jeste njegova zamenica i predstavnici lokalne skupštine. Predsednik Skupštine najavio je za KoSSev donošenje nove – „obavezujuće“ odluke o dodeli sredstava, ali i podnošenje krivične prijave, protiv izvršne vlasti, ukoliko ona ne bude sprovedena.

Januarske poplave koje su zahvatile više delova Kosova, pričinile su znatnu materijalnu štetu i u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Najviše je stradala imovina onih koji žive u blizini reke u naselju Bošnjačka mahala.

Sledećeg meseca, odnosno krajem februara opredeljena su sredstva u iznosu od 300.000 evra kao pomoć ugroženim građanima, a kako bi sanirali pričinjenu štetu.

Ova sredstva, međutim, još uvek nisu isplaćena.

Predstavnici Skupštine opštine Severna Mitrovica u više navrata su izlazili sa navodima da građani koji su se vratili svojim domovima nakon ove nepogode još uvek žive u neadekvatnim uslovima, ali i da neki od njih usled velike štete, to još uvek nisu učinili.

S ciljem rešavanja svog stambenog pitanja, odnosno saniranja štete, te kako bi dobili odgovor na pitanje – zašto sredstva još uvek nisu isplaćena, danas se ispred opštinske zgrade okupilo dvadesetak meštana, uglavnom albanske nacionalnosti, koji žive u Bošnjačkoj mahali.

Sa njima su se potom sastali predsednik Skupštine opštine, Nedžed Ugljanin, odbornik Betim Osmani i zamenica gradonačelnika, Katarina Ađančić.

Nakon ovog razgovora koji je vođen uglavnom na albanskom, Ugljanin je kazao za KoSSev da su građani nezadovoljni zbog toga što još uvek nije izvršena odluka Skupštine opštine o isplati sredstava.

„Ja sam kao predsedavajući pozvao više delegata i zamenicu gradonačelnika, da prisustvuju sastanku sa građanima. Oni su u veoma teškom položaju, a može se čak i radikalizovati ovo pitanje, jer neko ne želi da ispoštuje odluku skupštine“, kazao je Ugljanin.

Naglasio je da su građani frustirani, te da smatra da čak može da dođe i do fizičkog sukoba.

„Narod ne može više da izdrži ovakvu situaciju gde se stalno obećava ali ne ispunjava, i onda dolazi do eksplozije“, rekao je.

Da su građani frustrirani, odnosno ogorčeni – bilo je vidljivo i na samom sastanku.

Oni su ujedno zatražili da sa njima razgovara i gradonačelnik Severne Mitrovice, Erdan Atić, što se nije dogodilo.

U izjavi za KoSSev Ugljanin kaže da je to što se gradonačelnik nije pojavio „vlo loše za njegov imidž“.

Naglašava da i dalje ima porodica koje se još uvek nisu vratile svojim domovima, zbog pričinjene materijalne štete na objektima.

„Oni nemaju gde da se vrate, njima su kuće oštećene i nisu za normalan život“, kazao je.

I ako vam se čini da sve funkcioniše – ne funkcioniše

Ugljanin tvrdi da Skupština obavlja svoj posao i da komunicira sa građanima.

Sa građanima, kaže Ugljanin, razgovaraju i predstavnici izvršne vlasti u ovoj opštini.

„Ovde dolaze građani gde ih dočekuju šefovi kabineta i neko osoblje koje im daje odgovor da nema sredstava – sredstava ima, mora. S obzirom na to da smo mi kao Skupština sedam meseci funkcionisali bez izvršne vlasti, bez sredstava, sada ta sredstva polako pristižu“, rekao je.

Ugljanin kaže da Skupštini nije jasno ko koči proces isplate nadoknade štete građanima.

„Mi stvarno ne znamo, jer (opštinski) direktor za finansije ne postoji, to je opštepoznato. Ovde, i ako vam se čini da sve funkcioniše – ne funkcioniše. Mi to vidimo na terenu“, naveo je.

Ugljanin smatra da „spoljni faktor vrši uticaj“ na izvršnu vlast opštine i govori im „kako i šta da rade“.

Sa druge strane, kaže da Skupština opštine nema pravo da utiče na imenovanja direktora i šefova kabineta.

Ipak, tvrdi da ima saznanja, odnosno da se uskoro očekuje imenovanje direktora za finansije.

„Mi ćemo sesti prvo sa direktorom i razgovarati o ovome što sam rekao – da se pronađe konkretno rešenje za subvencije, da se izdvoje ta sredstva“, kazao je.

Donećemo novu odluku, ako se ne primeni, sledi krivična prijava

Ugljanin, međutim, najavljuje da će Skupština opštine doneti novu – obavezujuću odluku, s ciljem nadoknade štete građanima.

„Da se iz sredstava subvencija, roba i usluga – ta sredstva isplate građanima kao jednokratna pomoć od strane opštine“, kazao je.

„Mi smo našli okvir gde možemo da ta sredstva izdvojimo i mi ćemo naložiti da se u roku od 15 dana izvrši isplata građanima“, kazao je.

U slučaju da se sredstva ne isplate, te ujedno ne ispoštuje odluka, Ugljanin najavljuje podnošenje krivičnih prijava.

„U tom slučaju mi ćemo ići zakonskim putem. Podnećemo krivične prijave jer mi moramo braniti interese građana, naročito u ovako teškom položaju, a s obzirom na to da je sada i dijaspora došla u svojim kućama u neadekvatnim uslovima“, rekao je Ugljanin.

Ugljanin precizira da će krivična prijava biti podneta protiv izvršne vlasti.

„U slučaju neispunjavanja obaveze, s obzirom na to da još uvek nema direktora za finansije, mi podnosimo prijavu protiv izvršne vlasti koja je dužna da sprovodi odluke skupštine“, kazao je.

Sednica na kojoj se očekuje donošenje ove odluke najavljena je za utorak sledeće nedelje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.