Protest „Srbija protiv nasilja“, šetnje i blokade saobraćaja u više gradova

U sklopu protesta “Srbija protiv nasilja“, građani u Novom Sadu, Šapcu, Požarevcu, Čačku, Jagodini, Kragujevcu, Nišu, Vranju izašli na ulice, tražeći, kako su naveli, bolji život, bez nasilja i ...
Image
Foto: N1

U sklopu protesta “Srbija protiv nasilja“, građani u Novom Sadu, Šapcu, Požarevcu, Čačku, Jagodini, Kragujevcu, Nišu, Vranju izašli na ulice, tražeći, kako su naveli, bolji život, bez nasilja i straha. Blokade puteva u Nišu i Kragujevcu, a saobraćaj je nakratko zaustavljen i u Požarevcu.

Protest „Novi Sad protiv nasilja“ počeo je u 19 sati. Građani su se okupili u prostoru Katoličke porte.

Šetnja je krenula preko Trga Slobode i Pozorišnog trga, kroz ulicu Papa Pavla, do Policijske uprave Novi Sad.

Nakon obraćanja izveden je performans posvećen ženama ubijenim u porodičnom nasilju.

I Šabac „protiv nasilja“

Protest protiv nasilja okupio je Šapčane četvrti put u centru grada, gde su ponovljeni raniji zahtevi.

Okupljenima se obratio profesor Velimir Kuzmanović sa porukom da Šabac neće odustati od borbe i zahteva da Srbija ponovo bude zemlja mira, pravde, ljubavi, empatije, a ne, kako kaže, zemlja mržnje, straha i nasilja.

Šetnja u Jagodini

U Jagodini je posle 19 sati počeo treći građanski protest protiv nasilja. Kod fontane u centru grada prisutnima su se obratili Melanija Lojpur, članica političke platforme Solidarnost i Lazar Maksimović, master vaspitač.

Posle obraćanja govornika okupljeni su krenuli u protestnu šetnju.

Jagodincima je upućen poziv da izađu i na sledeći protest, koji je zakazan za 21. jul u 19 časova.

Sedmi protest u Kragujevcu

Građani su se sedmi put okupili na Đačkom trgu kod Prve gimnazije u Čačku, gde su im se obratili pisac Dejan Atanacković i advokat Branko Ivković.

Zatim su se uputili u protesnu šetnju do raskrsnice kod Zastavinog solitera, a kako je najavljeno. Blokada te saobraćajnice trajala je do 21 sat.

Kratka blokada saobraćaja u Požarevcu

Na trećem protestu protiv nasilja u Požarevcu građani su se okupili u gradskom parku ispred zgrade lokalne samouprave odakle su protestnom šetnjom nakratko usporili i zaustavili saobraćaj u gradu.

Kako je navedeno u pozivu Demokratske stranke, zahtevi ove nedelje su „normalan život u Požarevcu, za mogućnost profesionalnog i ličnog uspeha i napretka bez stranačke knjižice, bez Pro Tenta, bez ucena i pretnji, bez kapilarnih glasova, za život dostojan čoveka, za život bez nasilja“.

Na današnjem protestu govorio je Ivan Milosavljević Buki, aktivista Mlavske vojske iz Petrovca na Mlavi.

Protest organizuju opozicioni odbori Iskorak, Dosta je bilo, Demokratska stranka, Socijal-demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, RIIS Istok i Srpski pokret Dveri.

Blokada bulevara u Nišu

Nišlije su se i ovoga puta na protestu protiv nasilja okupile ispred gradske kuće, odakle su krenuli u protestnu šetnju.

Ovog puta su prošetali nešto kraćom rutom i blokirali jednu od glavnih saobraćajnica Bulevar Zorana Đinđića. Prošetali su i Bulevarom Nemanjića.

Na početku protesta ponovljeni su zahtevi sa prethodnih okupljanja.

U Nišu se protest protiv nasilja održava peti put, a od prošle nedelje umesto subotom održava se petkom.

Okupljanje protiv nasilja i u Vranju

Građani su izašli na ulice i u Vranju, na četvrtom protestu „Vranje protiv nasilja“. Okupljanje je počelo u centru grada, odakle je krenula šetnja do gradske uprave.

Protest je posvećen borbi protiv straha, od otkaza, promena, straha od prava na svoje mišljenje.

Šetnja u Čačku

Skup „Čačak protiv nasilja“ počeo je u 19 časova kod spomenika vojvodi Stepi, odakle se, kao i prethodnih puta, krenulo u šetnju.

Protest su podržale gradske organizacije opozicionih stranaka.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.