Pušten iz pritvora Srbin s Kosova optužen za nasilnu promenu ustavnog uređenja

Preneo BIRN.
Image
Foto: testmaxprep.com

D. T., Srbin sa severa Kosova, kojeg je Više tužilaštvo u Beogradu optužilo za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja Srbije, pušten je u sredu iz pritvora odlukom Apelacionog suda u Beogradu, preneo je BIRN.

Taj sud je preinačio rešenje Višeg suda od 3. jula ove godine kojim je Tomoviću bio produžen pritvor u koji je dospeo još 10. aprila ove godine, kada ga je srpska policija uhapsila na administrativnom prelazu Brnjak, u trenutku kada je ulazio u centralnu Srbiju.

„Ovo je već drugo rešenje kojim je Apelacioni sud osporio razloge zbog kojih je Viši sud u Beogradu određivao pritvor Tomoviću. Prvi put je 27. juna ove godine Apelacioni sud ukinuo odluku o pritvoru i od Višeg suda zatražio da donese novu. Nakon što je Viši sud 3. jula ove godine ponovo doneo istu odluku, Apelacioni sud je danas, postupajući po žalbi Tomovićevog branioca advokata Jovice Šošića, odlučio da odluku preinači, ukine pritvor i naloži da optuženi odmah bude pušten na slobodu“, naveo je BIRN.

Optuženi D. T. je vest o ukidanju pritvora čuo na današnjem ročištu u postupku koji se u Višem sudu u Beogradu protiv njega vodi na osnovu optužnog predloga koje je Više tužilaštvo u Beogradu podnelo 6. juna ove godine na osnovu krivične prijave koju je protiv njega i još šest osoba sa Kosova tom tužilaštvu 11. aprila ove godine podnela Služba za borbu protiv terorizma ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„U krivičnoj prijavi MUP-a Srbije je navedeno da su se D. T., kao i aktivni policajac Kosovske policijske službe (KPS) M. Đ., bivši policajac KPS D. N., pripadnik Civilne zaštite pri opštini Zubin Potok, S. P. i vozač B. P. udružili u grupu koju su predvodili takođe osumnjičeni policajci KPS-a I. I. i M. T. Oni su, prema navodima iz krivične prijave srpske policije, skupljali obaveštajne podatke o Srbima sa severa Kosova i davali ih kosovskim bezbednosnim strukturama s ciljem ugrožavanja ustavnog poretka Srbije, učestvovali u paljenju automobila Srba sa severa Kosova, kao i da su delili letke kojima su pozivali Srbe da uzmu kosovska dokumenta i izađu na lokalne izbore u severnim opštinama“, naveo je BIRN.

BIRN/Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.