Rafuna: Kosovo izgubilo 300 miliona evra zbog kaznenih mera EU

Predsednik kosovske privredne komore Ljuljzim Rafuna rekao je da je Kosovo zbog kaznenih mera Evropske unije izgubilo oko 300 miliona evra.
Image
Foto: Gazeta express

On je na konferenciji za novinare rekao i da su te mere, koje su Kosovu juna prošle godine uvedene zbog nesprovođenja zahteva EU za deeskalaciju situacije na severu Kosova, negativno uticale i na imidž Kosova u svetu.

„Kao rezultat mera EU oštećeni smo u dva aspekta: prvi je materijalni, gde je do sada blokirano oko 300 miliona evra projekata koji nisu mogli da se realizuju. To su kapitalni projekti koji imaju direktan uticaj na preduzeća. Drugo je stvar imidža. Nije dobra slika kada vi kao država imate kaznene mere u pogledu stranih investitora. Tražimo da se te mere što pre uklone, tražimo od institucija da ispune uslove i kriterijume kako ne bismo bili predmet kaznenih mera“, rekao je Rafuna.

Rafuna je naveo da je 67 odsto privatnih preduzetnika izrazilo zabrinutost zbog mogućeg odlaska radnika u inostranstvo nakon vizne liberalizacije koja je za građane Kosova stupila na snagu 1. januara ove godine.

Međutim, u izjavi za Glas Amerike on je istakao da nema mesta panici i da će se situacija u tom smislu vrlo brzo normalizovati.

„Tačno je da će i kod nas, kao i u drugim državama u prvih šest meseci biti vidljiv taj odlazak, ali mislim da i preduzetnici očekuju da će se ti ljudi vratiti posle maja, juna pošto će videti da tamo nije sve kao što gledaju na filmovima“, rekao je Ljuljzim Rafuna.

Rafuna je istakao i da kosovska privredna komora ima tri ključna zahteva za kosovsku vladu, ali i druge institucije kad je poboljšanje ekonomskog razvoja u pitanju.

„Naši zahtevi za vladu i druge insitucije su da na Kosovu treba da imamo reforme fiskalne politike u vezi sa PDV-om i carinskom taksom. Da se ukine carinska taksa na još neku robu za koju se ta taksa sada plaća, kao i da se PDV ne plaća unapred, nego da kompanije plaćaju kad prodaju robu. Tako je u EU i naš je zahtev da bude i kod nas. Drugi zahtev je da imamo dijalog između javnog i privatnog sektora, i treći je da imamo više lobiranja za dolazak stranih investitora ovde“, naveo je on.

Prema očekivanjima kosovske privredne komore tokom 2024. neće biti povećanja inflacije i kamatnih stopa, što su, prema rečima Rafune dobre vesti za preduzetnike, ali i za građane.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.