Rakić osuđen na uslovnu kaznu zatvora od tri meseca, i novčanu kaznu od 1000 evra zbog neprijavljivanja imovine

Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Rakića na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 3 meseca i novčanu kaznu od 1.000 evra.
Image
Foto: Zakletva za pravdu

On se optužuje da u svojstvu ministra za zajednice i povratak, nije tačno predstavio tražene podatke u obrascu za prijavu imovinskog stanja.

Predmetnu presudu saopštio je u sredu sudija Naime Krasnići Jašanica (Naime Krasniki-Jashanica), nakon što je sud prethodno odobrio sporazum o priznanju krivice, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Prema ovoj presudi, kazna zatvora od 3 meseca neće biti izvršena ako optuženi Rakić u roku od jedne godine ne izvrši drugo krivično delo.

U međuvremenu, optuženi Rakić je dužan da plati kaznu od 1.000 evra u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Prema presudi, ako isto lice ne može da plati kaznu novčanom kaznom, onda će se ova kazna zameniti kaznom zatvora tako što će se za jedan dan zatvora obračunati iznos od 20 evra.

Takođe, optuženi Rakić je obavezan da plati troškove postupka koliko mu sud obračuna i iznos od 100 evra za sudsku taksu.

Sporazum usvojen

Prethodno je Osnovni sud u Prištini usvojio je sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog Gorana Rakića, koji se tereti da u svojstvu ministra za zajednice i povratak nije pravilno prikazao tražene podatke u obrascu za prijavu imovine.

Povodom usvajanja sporazuma o priznanju krivice, branilac optuženog Rakića, advokat Asdren Hodža (Asdren Hoxha), rekao je ranije danas da ostaju u potpunosti pri sporazumu postignutom u državnom tužilaštvu.

I optuženi Rakić je rekao i da je u potpunosti saglasan sa izjavom tužilaštvu i sporazumom o priznanju krivice.

Prema optužnici sačinjenoj 2. maja 2024. godine od strane Osnovnog tužilaštva u Prištini, navodi se da je Rakić, u svojstvu ministra Ministarstva za zajednice i povratak, sa umišljajem postupao suprotno članu 5. Zakona o izjašnjavanju o poreklu i kontroli imovine visokih javnih funkcionera, tako da iako je bio u obavezi da svoju imovinu prijavi u obrascu imovinskog stanja, nije pravilno dostavio tražene podatke.

U optužnici se navodi da Rakić u obrascu za prijavu imovine dostavljenom 31. marta 2021. godine nije pravilno dostavio tražene podatke za 2020. godinu, odnosno nije prijavio godišnja primanja ostvarena na funkciji asistenta u Višoj ekonomskoj školi u Peći, i funkciju u javnom preduzeću „Standard“ u Mitrovici.

Ovim radnjama Rakić se tereti da je izvršio krivično delo iz poglavlja korupcije „Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona ili druge materijalne koristi ili novčane obaveze, iz člana 430. stav 2. KZ-a. Republike Kosovo“. Za ovo kažnjivo delo zaprećena je novčana kazna i kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Zakletva za pravdu/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.